Végigrohan a hasmenést okozó vírus az iskolákban

A januári félévkezdés óta csaknem 50 diák fordult meg a gyermekorvosnál hányás és hasmenés tüneteivel. A betegség könnyen fertőz, ám gyors lefolyású – a betegek pár nap alatt felépülnek.

A Bárdos iskola 2. évfolyamában több mint 20 diák maradt otthon betegségre hivatkozva. Mint megtudtuk, egy emésztőrendszeri panaszokat okozó vírus terjed gyerekről gyerekre. A Bárdos iskola igazgatója szerint már az új félév megkezdése óta fellángolt a betegség, de járványtól nem kell tartani.

A tanulók nagyjából 5 százalékát érintik ezek a tünetek, de rendszerint csak pár napig maradnak távol, mivel hamar felépülnek. De mire a kimaradottak visszajönnek, újabb gyerekek is elkapják. Így aztán most állandóan van nagyjából 30 hiányzónk, akik folyton cserélődnek – mondta az iskola igazgatója, Iváncsics Gyula.

Dr. Sauerhering Elke gyermekorvos szerint megközelítőleg 50 gyermeket látott el hasmenéses tünetekkel az elmúlt egy hónapban. Az ilyen vírusok, mint mondta, egy zárt közösségben, mint amilyen egy osztályterem, könnyen terjednek.

Ilyenkor a betegséget át kell vészelni. Sok folyadékot, könnyű diétát és probiotikum szedését javasoljuk a gyerekeknek és a szülőknek – javasolta a doktornő.

A fertőzést nehéz elkerülni, épp ezért a gyerekeket ápoló szülőkre is könnyen átterjed a betegség. Dr. Erdő Gabriella háziorvos kérdésünkre elmondta, az elmúlt időszakban több felnőtt beteget is ellátott ezekkel a panaszokkal.

Sajnos, ezt csak úgy lehet elkerülni, ha naponta többször alaposan kezet mosunk és állandóan fertőtlenítjük a vécénket. Mindazonáltal a betegség gyors lefolyású, általában egy héten belül felépülnek belőle az emberek – mondta a doktornő.

A hasmenést okozó vírus terjedése nem most kezdődött: november-decemberben az Árpád fejedelem iskola diákjai küzdöttek hasonló betegséggel. Az orvosoktól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy az influenzaszezon még nem kezdődött el.

Megosztás