Vélhetően nem lesz a nagyatádi iskolákban őszi szünet

Pontosabban tanítás nélküli munkanap, mert hivatalosan az őszi szünet elmarad a hazai közoktatásban, helyette a télit hosszabbította meg a kormányzat. Az atádi iskolák most a fenntartók ajánlására várnak.

A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet szerint az őszi szünet október 29. és november 7. között lett volna, de a néhány napja bejelentett kormánydöntés értelmében a téli szünetet az őszi rovására hosszabbították meg. A Kormányinfón elhangzottak szerint az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot ugyan az iskolák saját hatáskörben kiegészíthetik „igazgatói szünettel”, de erre vonatkozóan nincs központi előirányzat.

Információink szerint viszont ez úgy pontos, hogy ún. tanítás nélküli munkanapok lehetnének, ám ezekről sem az iskolaigazgatók, hanem az intézmény közössége dönthet. Tanítás nélküli munkanapokból azonban csak néhány van az egész tanévben – intézménytípustól függő a számuk -, és ha ezeket most felhasználnák az iskolák, nem maradna a szokásos gyereknapra, kirándulásra, diákönkormányzati és pályaorientációs napra vagy rendkívüli helyzet esetére. Ráadásul a tanítás nélküli munkanapokon is nyitva kell tartani az intézményt, és ügyeletet kell biztosítani. Így aztán minden bizonnyal nov. 2-4. között rendes tanítás lesz a nagyatádi iskolákban, ezt erősítették meg az általunk megkérdezettek is, hozzátéve: egyelőre várnak, hátha lesz valamilyen fenntartói pontosítás, ajánlás az ügyben. Egyelőre sem a tankerülettől, sem a szakképzési centrumtól nem kaptak ilyet.

A diákok és a pedagógusok is tehát csak a téli szünetet várhatják, a jelenleg érvényes döntés értelmében az utolsó nap, amikor még iskolába kell menni, december 21-én lesz, és január 9-e lesz az első tanítási nap.

(A nyitókép illusztráció)

 

 

Megosztás