Jó gazdi leszek!

Ezt kiabálták a gyerekek, miután megtekintették a somogyi katasztrófavédelem előadását az Állatok világnapján. A tűzoltók ugyanis gyakran mentenek meg segítségre szoruló állatokat, erről kisfilmet is készítettek.

Mintegy háromszáz kaposvári óvodás és iskolás érdeklődött ma az állatok megmentői, a tűzoltók munkája iránt. A somogyi tűzoltók ugyanis hivatásuk gyakorlása során számos alkalommal találkoznak segítségre szoruló állatokkal. Olykor kistestű házi kedvencek, máskor pedig több mázsás jószágok élete van a tűzoltók kezében. Ezek a kaposvári fiatalok láthatták először az Állatok világnapja alkalmából készült kisfilmet, amelyet a somogyi tűzoltók felvételeiből állított össze az igazgatóság.

Az eseményt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ tartotta ma, őket Szalay Lilla, az Együd Árpád Kulturális Központ vezetője és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte.
Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy beszélt a gyerekeknek a tűzoltók közel sem veszélytelen beavatkozásairól, hiszen az ijedt állat akár meg is haraphatja, rúghatja, szúrhatja, csípheti a mentésére siető tűzoltót. A nagy érdeklődésre való tekintettel két előadást is tartottak, melyek során felhívták a fiatalok figyelmét a felelős állattartás fontosságára, bemutatták, hogyan kerülnek pácba a két- és négylábúak, továbbá arra is rávilágítottak, hogyan kerülhetőek el a hasonló balesetek. Szabó Péter tűzoltó törzsőrmester az állatmentések részleteibe is beavatta az érdeklődőket, sőt, kollégáival a mentés fogásaira is megtanították a gyerekeket.

A fiatalok megígérték, továbbadják szüleiknek a tűzoltóktól tanultakat, úgymint: a fedél nélküli kútba biztos, hogy beleesnek a házi kedvencek; hőségben nem hagyunk állatot az autóban; és ha életveszély van, akkor hívjuk segítségül a tűzoltókat.  

Fotó: SMKI

Megosztás