Veszélyben az atádi vállalkozások a rezsidrágulás miatt

Nehéz idők jönnek a cégekre. Szinte nincs olyan vállalkozás, ami ne sínylené meg a rezsiemelést. Komoly csődhullám fenyegeti az vállalkozókat, ilyen rossz kilátásaik utoljára a koronavírus alatt voltak.

A rezsiköltségek elszállása nem csak a vendéglátóhelyeket hozza nehéz a helyzetbe, Nagyatád más vállalkozásai is megsínylik az áremelkedést. A cégek, ha ugyanolyan ütemben akarnak termelni, mint eddig, akkor spórolni sem tudnak az áram- és a gáz költségén, maximum valamelyest optimalizálni tudják a termelést.

Emiatt a vállalkozásokat talán még érzékenyebben érinti a rezsiemelés, mint a lakosságot, ugyanis a katás egyéni vállalkozók (akik már amúgy is áremelésre kényszerültek a kata kvázi megszüntetése miatt), a valamilyen szolgáltatást nyújtó kereskedők és a termelő cégek kénytelenek a megemelkedett rezsiköltségek legalább egy részét beépíteni az áraikba, hogy elkerüljék a csődöt, de egyértelmű, hogy az esetenként tízszeres energiár-emelkedést nem lehet teljes mértékben a vevőkre hárítani.

Főleg azért nem, mert minden eddiginél nagyobb inflációs nyomás nehezedik a magyar lakosságra, így az sem segít a vállalkozások helyzetén, hogy az emberek pánikszerű spórolással reagálnak a mostani és a várható áremelkedésekre.

– Már akkor kénytelenek voltunk árat emelni, amikor bejelentették, hogy hatósági áron nem tudunk a továbbiakban tankolni. Valahogy el kell juttatni a termékeinket a vásárlókhoz a környező településekre, ami megnövekedett költséggel jár. De az ősz ennél sokkal rosszabb lesz, mert a termelőgépek árammal működnek. Az áram pedig háromszorosára fog emelkedni. Egyelőre nem látom, hogy ősszel és télen mi lesz – panaszolta egy nagyatádi mikrovállalkozás ügyvezetője.

Somogy vásárlóereje egy 2021-es GfK által készített tanulmány szerint csupán az országos átlag 83,5 százaléka, míg Budapest költési potenciálja 127 százalék.

Ahol eleve alacsonyabb a vásárlóerő, ott különösen érzékenyen érinti a rezsiemelés a cégeket, ugyanis ahhoz, hogy  működhessenek, szükség van olyan vásárlókra, akik hajlandóak megfizetni a megemelt árakat. Ez leginkább az olyan árérzékeny vevőkörrel rendelkező mikrovállalkozásokat érinti, akiknek a vevőköre már 5-10 forintos drágulást is megérez.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elemzők szerint az inflációs csúcs még odébb van, az őszi-téli hónapokban akár 20 százalékos is lehet a pénzromlás, ami a gáz- és áramdíj jelentős emelkedésével együtt szinte kilátástalan szélmalomharcra kényszeríti a cégeket.

A rezsiárak elszállása nemcsak a mikrovállalkozásra, hanem a termelő tevékenységet folytató, nagyobb cégekre is jelentős terhet ró.  

– Egyelőre csak azt tudom, hogy az áram kétszeresére fog drágulni, a gázról egyelőre konkrét adataim nincsenek, de nem gondolom, hogy kedvező számokat fogok látni a számlákon – mondta egy kisebb nagyatádi cég vezetője.

Az energiaárak miatt a nyersanyagok beszerzésének és szállításának költségei is megnövekedtek, már amennyiben hozzá lehet jutni a nyersanyagokhoz, hisz az orosz-ukrán háború nemcsak az energia árát befolyásolja, hanem a nyersanyag-ellátási láncban is fennakadásokat okoz.

– Minket az áram árának emelkedése fog érinteni. Év végéig fix szerződésünk van az áramra, de jövőre, ha nagyon optimista akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy kétszeresére emelkedik az ára. Az általunk előállított termékek, az alapanyagköltség növekedése miatt már most kétszeresébe kerülnek. Ugye, ebben még nincs benne a rezsiköltség emelkedése – mondta el Novics Péter, a Novics Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, hogy a lakossági beruházások, építkezések gyakorlatilag már most leálltak.

Vannak olyan cégek, akik már konkrétan tudják, hogy a következő időszakban mennyivel emelkedik meg a rezsijük. Ők még a koronavírus-járvány elején kötötték meg a gáz- és áramszerződéseiket, amikor rendkívül olcsó volt az energia. Most ők járnak a legrosszabbul.  

A DEH Magyarország Kft. kérdésünkre elmondta, hogy az októberben kezdődő gázévre megközelítőleg tíz és félszer magasabb egységárra tudnak szerződni, mint azt megelőzően, januártól pedig csaknem tízszeres árat kell az áramért is fizetniük. Az áramdíj emelése az, ami érzékenyebben fogja érinteni a céget, ugyanis a gyártási munkafolyamatok döntő többsége villamos energiafelhasználáson nyugszik. 

A magyar vállalkozások vezetői egyre bizonytalanabbak, kilátásaik rosszak, és jelentős visszaeeséssel számolnak a jövőben, derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara friss kutatásából.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás