Vigyázat: hajszolják a szarvasokat, itt az agancsgyűjtés szezonja!

Egy újabb szarvasbikát ütöttek el ma délelőtt Nagyatád és Somogyszob között. Többen sportot űznek ilyenkor a trófeák utáni hajszából: kergetik a vadat. 5 ezer forint az agancs felvásárlási ára kilónként.

Olvasónktól kaptuk az információt és a fotókat is, köszönjük neki. A megrázó felvételeken látszik: a szerencsétlen állatnak még a szíve is kiaszakadt az ütközés következtében. Egy teherautó elé ugrott ki az úton. 

Még szerencse, hogy nem egy személyautó járt arra éppen, mert akkor mindenki meghalt volna a kocsiban – kommentálta az esetet olvasónk. – Hatalmas vértócsa borítja az utat, ezek a vadelütések életveszélyesek.

Mint megtudtuk, most van az agancsgyűjtés szezonja. Sajnos, többen indulnak ilyenkor az erdőbe, de nem az elhullott, földön heverő agancsokat keresik.

Ráállnak a vad nyomára, és elkezdik űzni a vadat – ismertette az állatkínzó módszert egy hozzáértő az Atádhírnek. – Azért üldözik, hogy előbb-utóbb megakadjon az agancsa a sűrűben, elhullajtja, és akkor összeszedik. A szarvas, persze, menekül, keresztül árkon-bokron, az ijedtség kihajtja az országútra is. A gyűjtők nem is gondolnak rá, de akár emberéleteket követelő baleseteket is okozhatnak ezzel.

Mint mesélte, előfordult már olyan, hogy egy szarvasbikát 5 méterre meg tudott közelíteni, mert az alig tudott lábra állni, majdnem kilehelte a lelkét a fáradtságtól. 

Természetesen ez a hajszolás illegális, ahogy egyébként az agancsgyűjtés minden formája is. Viszont nagy keletje van a trófeáknak: jelenleg 5 ezer forint az agancs felvásárlási ára kilónként. Ráadásul ez egyre megy felfelé, ahogy megyünk majd ki a szezonból.

Megosztás