Zivatarveszély miatt a Nagyatádi járásra másodfokú riasztást adtak ki

A Dunántúl déli felén a zivatarokat viharos szél, jég és felhőszakadás kísérheti, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Frissítés 17.50-kor, a katasztrófavédelem figyelmeztetése:

Intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet a meteorológia

Az előrejelzések szerint péntek délutántól a Dunántúl déli felében, később a Dél-Alföldön és az Alföld más részein is intenzív zivatarok kialakulására kell számítani. A széllökések több helyen a 100 kilométer/órát is meghaladhatják, amelyeket nagy méretű jég kísérhet.
Ilyen időjárásban a nyílt vízen fokozottan ki vagyunk téve a villámcsapásnak, fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben is. A viharjelzéseket vegyük komolyan! Vihar esetén keressünk időben biztonságos helyet, lehetőleg maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. 

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak. 

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

17.37:

Előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok ma este, amelyek kelet felé helyeződnek át. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Nagyatádi járás területére másodfokú riasztást adott ki az OMSZ.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/h, de helyenként akár 100-120 km/h, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar (80-100, helyenként 100 km/h feletti lökésekkel) jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

A mai nap során az északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, Nagyatád térségében holnap 28 fokra mérséklődik, de vasárnap már 32, kedden pedig megint 37 fok várható. Jelentősebb enyhülés csak a jövő hét csütörtökén kezdődhet.

Ábra: OMSZ
Ábra: OMSZ

 

Megosztás