2340 millió forint értékben folynak beruházások Nagyatádon

Uniós forrásokból megkezdődött a Déli iparterület közműhálózatának fejlesztése, zajlik a Széchenyi park és az egykori iskolaépület korszerűsítése, a geotermikus fűtési rendszer kialakítása és a kerékpárút építése is.

2340 millió forint EU-s forrásból

Egyidejűleg négy nagy, európai uniós forrásból megvalósuló beruházás is folyamatban van Nagyatádon. Ezek állásáról is hallhattak részletes tájékoztatót a képviselők a testület csütörtöki ülésén.

A városi testület üléseinek hosszúra nyúlt kényszerszünete után Ormai István tájékoztatta a képviselőket a nagy építkezések folyamatairól. Ezek összességében 2 milliárd 340 millió forint értékű uniós támogatás felhasználásával zajlanak.

Kerékpárút-hálózat

A kerékpárút építéséről a polgármester elmondta, hogy két szempont miatt döntöttek arról korábban: részben azért, hogy biztonságosabbá tegyék a városban a kerékpáros közlekedést és a meglévő bicikliutat meghosszabbítsák; részben pedig azért, hogy megteremtsék Ötvöskónyi felé a kerékpározás lehetőségét.

Nagyatádon 10 km hosszú kerékpárút, a város kívül pedig 6 kilométernyi épül. Erre még 2017-ben nyert 423 millió forintot az önkormányzat, de mire a kivitelező kiválasztásához ért a folyamat, nyilvánvaló volt, hogy sokkal többe fog kerülni. Nemrég a kormány 219 milliós többlettámogatást hagyott jóvá ehhez a pályázathoz, így most már ténylegesen meg is tudjuk valósítani – ismertette a beruházás alakulását Ormai István polgármester.

Geotermikus fűtési rendszer

A kerékpárutat jövő év májusában fogják átadni a forgalomnak. A geotermikus fűtési rendszer kiépítésének pedig jövő április a határideje. Ahogy arról többször írtunk már, a fürdő elfolyó termálvizének a hőjét használják arra, hogy öt városi intézményt fűtsenek vele. Ezzel kiváltják a gázfelhasználást, ami a számítások szerint 9-10 millió forint megtakarítást eredményezhet évente. A rendszert már idén októberben próbaüzemmódban tesztelik.

Széchenyi park és az egykori iskolaépület

A Zöld város program megvalósítását ugyancsak annak köszönhetően tudta elkezdeni az önkormányzat, hogy az 511 milliós eredeti forráshoz 56 milliós többlettámogatást biztosított a kormány.

A Széchenyi park 120-130 éves fáit szakemberek vizsgálták meg, ez alapján 58 tuját és lombos fát kellett kivágni. Viszont 145 előnevelt fát és 3 ezer cserjét fognak ősszel ültetni – magyarázta Ormai István. – A növényrekonstrukción túl kicseréljük a II. világháborús emlékmű feliratait és az ivókút káváját, valamint létrehozunk egy leülős, beszélgetős sétányt.

Ennek a pályázatnak a része az 1902-ben épült, Széchenyi tér 25. szám alatt lévő egykori iskolaépület felújítása. A patinás létesítmény homlokzatát eredeti állapotában őrzik meg, ahogy a kovácsoltvaslépcsőt is, a kapu, a faajtók és -ablakok szintén eredeti formájúak lesznek. Mellette nyolc közforgalmú parkoló fog épülni.

Déli iparterület

Az önkormányzat átadta a kivitelezőnek a Déli iparterületet is. Itt másfél kilométer hosszan megépül az út a Taranyi út és a Berzencei út között, ehhez két másik belső út is csatlakozni fog. Továbbá ivóvíz- és szennyvízhálózat, közvilágítás, elektromos vezetékek épülnek, és bevezetik a gázt is. Az eredetileg 575 millió forintos beruházáshoz 172 millió forintos többlettámogatást kapott a város a kormánytól.

Megosztás