A cél: felszámolni az erőszakot

A nők elleni erőszak felszámolásáért emléknapot már 1981 óta tartják meg világszerte az emberjogi aktivisták minden november 25-én, amelyet 1999-ben az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított.

Szomorú esemény kötődik a dátumhoz, ugyanis ezen a napon ölték meg a Dominikai köztársaság emberjogi aktivistáit, a Mirabal nővéreket az akkori diktátor parancsára.

A nők ellen elkövetett fizikai és lelki bántalmazás elleni fellépésre buzdít ez a nap. Ilyenkor világszerte szerveznek eseményeket, aktivitásokat a témában. A nők ellen elkövetett erőszak valódi természete és nagysága gyakran rejtve marad, ezért is fontos a rendszeres figyelemfelhívás és a segítségnyújtás.

Magyarországon többek között a NANE, a PATENT, és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviseli a nők jogait, és próbál minél hathatósabb segítséget nyújtani a rászorulóknak. Erre szükség is van, hiszen hazánkban hetente 2 nő halálát okozza a családon belüli erőszka, ahol az elkövető a közvetlen partnere vagy közeli családtagja.

Ha Ön segítségre szorul vagy környezetében tud olyan személyt aki veszélyben van, kérjenek segítséget az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek

06-80-505-101

Minden hétköznap este (szerda szünnap) 18 és 22 óra között

 

Segélyvonal szexuális erőszak túlélőinek

06-30-982-5469

péntekenként 10-14 ÓRÁIG

Megosztás