A túlfogyasztás napja: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, július 29.-ére esett a túlfogyasztás napja. Vagyis az emberiség alig több, mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától már a jövőnket használjuk el.

És ez a dátum évről évre egyre korábban következik be. Tavaly ez a nap augusztus 1-jén jött el, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. Sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült húzni, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke. 

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása 2019-ben minden eddiginél korábban, július 29.-én következett be. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy, és jól mutatja, hogy az emberi tevékenység mekkora nyomást helyez a természetre.

Mindennek legfőbb oka elsősroban a szén-dioxid kibocsátás. Jelenleg ugyanis többet bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni. Nagyobb mértékben halászunk és irtjuk ki erdeinket, mint ahogyan azok újratermelődni tudnának. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartása, valamint ilyen mértékű népesség- és fogyasztásnövekedés mellett annyi erőforrásra lenne szükségünk egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani – azonban csak ez az egy bolygó áll rendelkezésünkre.

Ez a globális átlag, a fogyasztás mértéke azonban országonként eltérő képet mutat: ha például a világ lakossága úgy élne, mint ahogy azt Ausztráliában teszik, akkor 5,4 Földre lenne szükségünk, az Egyesült Államok lakosainak életmódjával pedig 4,8 Földnyi erőforrást használnánk fel egy év leforgása során. A rekorder Luxemburg, ahol ez a szám: 9,1!

A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket. Hiszen ha mindenki úgy élne, mint mi magyarok, akkor közel kettő(1,92) Földre lenne szükségünk.

Az üvegházhatású gázok túlzott mértékű kibocsátásán túl a jelenlegi helyzet kialakulásában szerepet játszik a megnövekedett területigény: utak,városok,repülőterek. De jelentős komponens a mezőgazdaság és a halászat is. 

A túlfogyasztás világnapja egy rendkívül fontos emlékeztető! Arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tennünk: küzdenünk kell az éghajlatváltozás ellen. Csökkentenünk kell fogyasztásunkat azért, hogy a biológiai sokféleség csökkenését lassítani tudjuk. Az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket meg kell óvnunk annak érdekében, hogy a fenntarthatóság útjára lépjünk.

Megosztás