Az Ítéletnap Órája: már csak 100 másodperc az apokalipszis

„A klímaváltozás ellen nincs vakcina” – hangzott a tételmondat. Az Atomtudósok Közlönye nyilvánosan figyelmeztetett: az emberiség már csak 100 másodpercnyire van a civilizációt elpusztító potenciális katasztrófától.

A Közlönyt még Einstein és tudóstársai alapították 1947-ben. Azóta minden évben közzé teszik ott a világ vezető tudósai, hogy milyen messze vagyunk a végső összeomlástól a nukleáris fegyverek, a klímaváltozás és a pusztító technológiák miatt.

A Covid-19 ugyan 1,7 millió ember halálát okozta eddig, de nem jelent végveszélyt – idézi a friss jelentést a hvg360. Bár azt megmutatta, hogy egyes országok nincsenek felkészülve, és nem is hajlandóak megfelelően kezelni egy rendkívüli helyzetet. Mint fogalmaz, a kormányak gyakran eltolják maguktól a felelősséget, és nem tudják megvédeni polgáraik egészségét, életét.

Nagyobb veszély azonban, hogy egy sor ország felgyorsította atomfegyvereinek a fejlesztését (az USA-tól Oroszországon át Kínáig). Legalább ekkora veszély, hogy rekordszintet ért el a légkörben az üvegházhatású gázok koncentrációja. Ezt mielőbb nullára kell levinni.

A jelentés felhívja a figyelmet arra is: a járvány kísérőjelensége, hogy egyre több téves információ kering, amire gyakran rájátszik a politika és a pártos sajtó. Mint írják, akadtak olyan politikusok, akik nem hallgattak a tudósokra, és most csodálkoznak, hogy a lakosságuk nem akarja beadatni magának a vakcinát.

A járvány világosan mutatja, hogy sokkal rosszabbra fordulhatnak a dolgok, ha a vezetők és kormányok nem tesznek átfogó intézkedéseket a hasonló járványok esélyének minimalizálására, a tudomány tekintélyének helyreállítására, az atomháború esélyének csökkentésére és a klímaváltozás hatásainak lényeges enyhítésére – figyelmeztetnek a tudósok.

 

 

 

Megosztás