Ferenc pápa: a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja

Kétezer évvel Jézus születése után, annyi díszekkel és ajándékokkal teli ünneplés, valamint a születést háttérbe szorító fogyasztás után, fennáll a veszély, hogy elfelejtjük a karácsony igazi értelmét – mondta a pápa.

A karácsony igazi értelmét a jászolban találhatjuk meg, amely az egymás iránti közelség, a szegénység és a gyakorlati tettek jelképe – fogalmazott a pápa az MTI tudósítása szerint.

Az ünnepi üzenetben Ferenc pápa kiemelte: a jászolban az állatok táplálékra találnak, ezzel szemben az ember mindent felfal, kiéhezett a hatalomra és a pénzre, még saját testvéreit is elpusztítja.

„Mennyi háború! És milyen sok helyen még ma is eltapossák a méltóságot és a szabadságot! És az emberi mohóság első számú áldozatai mindig a törékenyek, a gyengék. (…) A korlátlan pénzre, hatalomra, élvezetekre sóvárgó emberiség nem ad helyet, ahogyan Jézussal is tette, a legkisebbeknek, a születendőknek, a szegényeknek, a feledésbe merülőknek” – mondta a pápa, aki szerint a szegénység, a háborúk és az igazságtalanság „felfalta” a gyerekeket.

Megjegyezte, Jézus az emberek közötti selejtezés és kirekesztés jászlában jelent meg.

„A betlehemi kisgyermekben van minden gyermek, (…) tekintsetek az életre, a politikára, a történelemre a gyerekek szemével” – jelentette ki.  

Egyetlen erőnek, amely képes változást vinni a történelem folyamába, a szeretet nevezte, amely nem a távolban van és nem erőt diktál, hanem a közelben van és alázatos. Kifejtette: Isten ott van, ahol az emberiség problémái vannak, a mindent felfaló birtoklás és fogyasztás teremtette közönyben, ott van, ahol a történések felőrlik az embereket, ott, ahol az embert saját bűntudata és tehetetlensége gyötri, ahol igazságra szomjaznak.

Ferenc pápa bátorságra szólított fel mindenkit a félelemmel, beletörődéssel, elkeseredettséggel szemben.

„Isten jászolban születik, hogy segítsen neked is újjászületni, amikor úgy gondolod, elérted a mélypontot” – mondta az egyházfő.

Hozzátette, a betlehemi jászol szegénysége az élet igazi gazdagságát mutatja, ami nem a hatalom és pénz birtoklását jelenti, hanem kapcsolattartást embertársainkkal.

„Jézus a mi világunkban is a szegény jászlakban található meg” – mondta.  

A szegények püspökeként ismert, 2018-ban szentté avatott salvadori Oscar Romerót idézte, miszerint a társadalmi, gazdasági, politikai változásoknak a szegények javát kell szem előtt tartaniuk.

Ferenc pápa úgy vélte, a jászolban született Jézus nem elégszik meg a jó szándékkal, a látszólagos tettekkel, az üres szavakkal, a külsőségekkel: „ne hagyjuk, hogy ez a karácsony úgy teljen el, hogy nem tettünk valami jót. (…) Jézus nevében adjunk vissza egy kis reményt azoknak, akik elveszítették”.

Két év óta először a bazilika teljesen megtelt, még a Szent Péter téren is székeket helyeztek el, hogy minél többen elférjenek. Tavaly korlátozott létszámban engedték be a hívőket, és kötelező volt a szájmaszk használata. A Szentszék adatai szerint most hétezren voltak a bazilikában.

 

Megosztás