Fiatalok: minél több kütyüzés, annál nagyobb boldogtalanság

Minél több időt töltenek a modern, elektronikus eszközökkel, annál boldogtalanabbak az amerikai tizenévesek – ezt bizonyította egy nagyszabású vizsgálat – írja az MTI.

Több mint egymillió amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték a San Diego-i Egyetem szakemberei. 

Azt tanulmányozták, hogy mi az összefüggés az életükkel való elégedettség és az elektronikus eszközök monitorai előtt töltött idő között. A diákoknak olyan kérdéseket tettek fel, hogy milyen gyakran időznek telefonjuk, tabletjük, számítógépük előtt, mennyi időt töltenek videojátékkal, közösségi médiával, cseteléssel, illetve mennyit szemtől szemben, valódi emberi társaságban, és általában mennyire elégedettek az életükkel. Azt találták, hogy akik több időt fordítanak a képernyőikre, kevésbé boldogok, mint akik sportra, olvasásra, beszélgetésre, valóságos társas kapcsolatokra.

A vizsgálatot végző professzorok rámutattak, hogy a monitorra ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot, ugyanakkor a tétel fordítottja nem igaz: a boldogtalanság nem ösztönöz a közösségi média használatára és a teljes képernyőmegvonás sem vezet boldogsághoz.

Megosztás