„Kék hétfő” – az év legdepressziósabb napja

Egy 2005-ben megjelent kacsahír szerint minden január 3. hétfőjére esik az év legdepressziósabb napja. Noha ez mindössze áltudományos halandzsa, a tartós hideg és a napsütés hiánya ronthatja a kedélyeket.

„Blue Monday”-nek, azaz Kék hétfőnek nevezik azt a mesterségesen megjelölt dátumot a naptárban, mely egyes vélekedések szerint az év legbúsabb napja. Az angol nyelvben a „kék” szó erősen kötődik a levertség, a komorság képzetéhez, innen ered a „blues” zenestílus is, mely köztudottan melankolikus hangokat üt meg. Viszonylag új keletű hagyományról van szó, eszerint a nevezetes nap minden év januárjának 3. hétfőjére esik.

Ilyenkor üt be az ünnepek után a dőzsölés okozta bűntudat: szembesülünk a tükörben a felvett kilókkal, és szomorúan farkasszemet nézünk a kiürült pénztárcával. Messze még a fizetés napja, az előző havit pedig ekkora szokták a legtöbben felélni, és ezzel együtt nyomasztóvá válnak a fennálló tartozások. Sokan már az újévi fogadalmukat is megszegték, áthatja őket a csalódottság és bűntudat érzete. Vegyük hozzá, hogy elmúlt az ünnepek okozta eufórikus hangulat is, levették a karácsonyi fényeket, és sokszor ilyenkor üt be az igazán kemény, téli hideg, ahogy esetünkben ez ma meg is történt. S míg reggel a játékos hóesés csalhatott egy kis mosolyt az arcunkra, a gyorsan elolvadt hóból visszamaradó szürke latyak letörölte azt. Az irodába érve pedig rögtön az interneten olvasott megannyi havazás okozta baleset rémhíre rontja tovább a kedélyeket. Ehhez hozzáadódik, hogy a téli sötétség okozta fényböjt ekkorra fejti ki igazán a hatását: a tobozmirigy ilyenkor túlzott mennyiségű melatonint juttat a véráramba, krónikus fáradtságot, levertséget, rossz hangulatot, szezonális depressziót okozva.

És miért éppen a hétfőre esett a választás? Talán Garfield macska ihlette a kiagyalókat, aki köztudottan allergiás volt a hét első napjára. Közrejátszhat az is, hogy a pihentető hétvégét követően az első munkanapon van kedve az embernek legkevésbé visszaszállni a mókuskerékbe. Ahogy azt egy ismeretlen, cigarettájából felsóhajtó melós is bölcsen megfogalmazta: Miért van az, hogy a szombathoz a hétfő oly közel van, de a hétfő a szombattól oly távol?

A kék hétfő kifejezést először 2005-ben a brit Sky Travel utazási iroda használta. Értekezésükben szociológusok szakvéleményét is kikérték, akik még egy képletet is megalkottak a pontos dátum meghatározására, megannyi tényezőt bevonva a számításokba: napsütéses órák száma, karácsonytól való időbeli távolság, motiválatlanság szintje, adósságok mértéke, átlaghőmérséklet. Persze hamar kiderült, hogy csak egyszerű PR-fogásról van szó, a képlet mindössze áltudományos maszlag. Egy reklámkampány keretein belül próbálták az embereket rávenni, hogy januárban foglaljanak maguknak utazást valamilyen napsütéses trópusi országba. A reklám hamar lecsengett, a cég 2010-ben meg is szűnt, de az angol nyelvterületeken megmaradt Blue Monday hagyománya. Talán egyszerűen csak jólesik ráfogni valamire ezt a januári búskomorságot: van egy tudományosan meg(nem)alapozott bűnbakja nyomorúságunknak, mely így kicsit elviselhetőbbé teszi azt.

Tehetünk a januári melankólia ellen: napközben töltsünk minél több időt a szabadban, szívjuk magunkba még azt a kevés napfényt is! Járjunk sokat mozogni, pumpáljuk az izmok endorfingyárait! Régóta gondolkodik egy új hobbi kipróbálásán? Most jött el az ideje belevágni! Esténként egy régi filmet is szabad nézni a takaró alá kucorodva egy finom forró csoki, vagy éppen kedvesünk társaságában! Vegye le a polcról kedvenc könyveit és élje át újra az elfeledett kalandokat! Vagy ha ezekhez semmi kedve, nézzen szét a ház körül: biztosan akad egy-két olyan tennivaló, melyet már hónapok óta halogat, most jött el az ideje, hogy véghezvigye őket! Még a kis sikerek is felturbózhatják az életkedvünket!

A Kék Hétfő jelenségét világszerte trendi témaként szokták kezelni. No persze mi magyarok csak mosolygunk ezen, hiszen már a 30-as években feltaláltuk a spanyolviaszt. Mindenki tudja, hogy az év legszomorúbb napja nem eshet hétfőre, hanem csakis vasárnapra. Hiszen aznap száz fehér virággal vártalak kedvesem, templomi imával…

Megosztás