Világszerte köszöntötték az új esztendőt

Hajnalig tartó utcabál Budapesten, lélegzetelállító tűzijáték Londonban, fényárban úszó Párizs, az eső ellenére is százezres közönség New York utcáin: üdvrivalgás, petárdák és tűzijáték jelzi az újév beköszöntét.

December 31-e Szent Szilveszter pápa ünnepe, a Gergely-naptár szerinti év utolsó napja. Bár eredendően keresztény ünnep, a világ minden részén megtartják, de mindenütt máshogy. Míg nálunk éjfélkor, a himnusz hangjaira mindenki megáll és elkomorul néhány percre, magába fordulva visszatekint az óévre, addig a világ legtöbb táján hangosan fogadják az óraütést. Az amerikai Szamoán is beköszöntött az újév közép-európai idő szerint kedd délben, így a térségében köszöntötték utolsóként 2019-et. 

Minden ország különleges módon búcsúztatta az Óévet. Lássunk ezek közül néhány érdekességet.

Budapest, ahol a szabadtéri mulatság kapta a főszerepet

Szilveszter este Budapest belvárosának utcái megteltek, itt már sötétedés után ünnepi hangulat volt. A tűzijátékokra sem kellett éjfélig várni. Este hattól szinte folyamatos volt a rakéták durranása. Villogó díszek és lufik, színes parókák és álarcok – az óévbúcsúztató elmaradhatatlan kellékei, ahogy a zene és tánc is minden mennyiségben jelen volt. Az éjfél előtti percekben 2019-et sokan egy-egy pohár pezsgővel várták. Sokan búcsúztatták az óévet szabadtéren. A Vörösmarty tér ezúttal is megtelt, és szinte minden nagyobb városban koncertekkel, utcabállal és tűzijátékkal köszöntötték 2019-et.

London: Szilveszter a Temze partján, és a világ egyik leglátványosabb tűzijátéka

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. 

Fényárban úszó Párizs

Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot. Eközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt.

Azért történtek furcsaságok itt is: Minden bizonnyal felejthetetlenné vált az újesztendő köszöntése nyolc embernek a franciaországi Rennes-ben: ötven méter magasban voltak kénytelenek ünnepelni szilveszterkor, mivel elromlott a város ünnepi vásárának óriáskereke. A nyolc embert, köztük öt kamaszt csak nyolc órás várakozás után sikerült lehozni.

New York- a zuhogó eső ellenére is

Az Egyesült Államokban utcabálokkal és a legtöbb helyen zuhogó esőben köszöntötték az új esztendőt.
A nagyvárosokban az immár szokásos megerősített biztonsági intézkedéseket léptették életbe, New Yorkban azonban minden korábbinál erőteljesebbek voltak az óvintézkedések.
A Times Square-en a zuhogó eső ellenére is rengetegen voltak, bár az első jelentések szerint nem kétmilliónyian, hanem „csak” mintegy 700-800 ezren gyűltek össze a téren és a környező utcákban.
A hagyományos óriási kristálygömb narancssárgás-lilás ködben való leengedését – amellyel az új esztendőt köszöntötték – valamennyi amerikai tévécsatorna élőben közvetítette.

Hawaii jachtparádé

Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó szigeteken trópusi az éghajlat, örök a nyár. Nem véletlen tehát, hogy december végén 12 milliós turistaseregre kell felkészülnie az egymillió helyi lakosnak. A kerti partikon és az utcákon csak úgy hömpölyögnek az emberek. A kikötőkben felcicomázott jachtok és kisebb hajók százai készülnek az év végi versenyre, amelynek pontozásába a hajó díszítése is beleszámít. Egész éjjel tart a durrogtatás a Nevadából behozott petárdákkal, egyébként Hawaii-on szigorúan tilos az ilyesmi. Amikor beköszönt az éjfél, a tűzijátékok hangját is túlharsogják az emberek, akik egymásnak jókívánságokat kiabálnak.

Japánban a szilveszter családi ünnep

Az év végére – december 31-től január 3-ig – esik az Osogacu, egy négynapos családi ünnep. Ekkor köszöntik a következő év istenségét. Ilyenkor találkoznak az egymástól messze élő családtagok. A gyerekek ajándékba pénzt kapnak, a felnőttek pedig olyan újévi kártyát, amelyen a következő évre vonatkozó jövendölések vannak. 31-én éjjel mindenki elmegy egy buddhista templomba, ahol pontban éjfélkor 108-szor kondul meg az óriási harang, elűzve az óév ördögeit. Az ünnepi eledel egy hosszú tésztatekercs. A hiedelem szerint ennek hosszától függ a család következő évi szerencséje.

Oroszországban mikor is van újév?

Az oroszok eddig is minden alkalmat megragadtak az ünneplésre, nincs ez másként az új rendszerben sem. Manapság az európai szokások keverednek az ortodox hagyományokkal, így igen hosszúra nyúlik az ünneplések sora. A modern szokások szerint karácsony, december 24-e itt leginkább evés-ivást jelent. December 31-e és január elseje volt korábban a karácsony meg a télapó ünnepe, és a legtöbben ezt a hagyományt követik. Ilyenkor állítanak fenyőfát, az ajándékokat január 1-én bontják ki. Az ortodox naptár szerint Krisztus születése január 6-ára esik, ez is kétnapos ünnep, míg az újévet január 13-án ünneplik.

 

Megosztás