Viselj felemás zoknit! – a Down szindróma világnapja

Felemás zokniviselés és megható videó, ezekkel hívják fel az emberek figyelmét a Down-szindróma világnapjára.

Az első ilyen eseményre 2006-ban, Svájcban került sor, ahol a cél az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a Down-szindrómára, és növelje a megértést a betegséggel szemben. Törekvés még, hogy a Down-szindrómások a társadalom aktív tagjaiként élhessenek.

Magyarországon ebből az alkalomból, már tíz éve rendeznek nagyszabású jótékonysági koncerteket, előadásokat. 2016-ban ez a világnap adott alkalmat arra, hogy Budapesten sor kerüljön az 1. Nemzetközi Kromoszóma Karneválra. Természetesen a dátumválasztás sem véletlen, hiszen a 03. 21. a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlevő 21. kromoszómára utal.

A Down világnap alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a sokszínű és elfogadó társadalom fontosságára. A felemás zoknik ezt a sokszínűséget jelképezik. „Töltsd fel fotódat a poszt alatt hozzászólásban, melyen felemás zoknit viselsz!” Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal népszerűsítik a Facebook-on az eseményt. A viselj felemás zoknit akcióhoz rengetegen csatlakoztak a közösségi oldalon, és megható videó is készült a Down-szindrómában szenvedőkről. Szavak helyett beszéljenek a képek:

 

Megosztás