Négy év alatt hatszáznál is több üzlet zárt be Somogyban

2022 nyara és a tavalyi év első fele között a somogyi üzletek csaknem 7 százaléka húzta le a rolót.

Egyetlen év alatt a kiskereskedelmi üzletek 6,4 százaléka zárt be, összesen több mint 7 ezer üzlet – írja a Pénzcentrum a statisztikai hivatal adataira hivatkozva. Az országból 2019 óta 18 ezer kiskereskedelmi egység tűnt el, azaz az üzletek 14 és fél százaléka jelentett csődöt ebben az időszakban.

Forrás: Pénzcentrum

Somogyban a vizsgált időszakban (2022. július és 2023. július) a boltok csaknem hét százaléka jelentett csődöt, de nem ebben az egy évben kezdődött a csődhullám. Amíg 2019 nyarán még 4240 kiskereskedelmi egységbe térhettek be a vásárlók Somogyban, addig tavaly nyáron már csak 3634 volt ezek közül nyitva, azaz hatszáznál is több üzlet zárt be négy év alatt.

Forrás: Pénzcentrum

A legnagyobb mértékben az úgynevezett iparcikk jellegű vegyes üzletek kényszerültek bezárni, fél év alatt 28 százalékuk. Őket az újság-, és papíráru üzletek követték, majd a könyvesboltok. Ez utóbbiaknál persze közrejátszik az is, hogy a forgalom egyre nagyobb hányada tevődik át az online térbe, illetve az újságok eladott példányszámai is évről évre csökkennek, hisz online egyszerűbben és kényelmesebben hozzáférhető egy-egy médiatartalom.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás