hirdetés
2020. Október 20, Kedd
Vendel napja

Hamis diplomával tanított a középiskolában 2020-10-14 17:13:00 | Címkék: hamis diploma, tanár, siófok, bíróság, somogy

Csaknem másfél évig oktatott hamis oklevéllel a 43 éves tanárnő egy siófoki középiskolában, amíg lelepleződött. Közokirat-hamisítás bűntette miatt 250 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá a bíróság.

A vádlott számára 2001-ben egy meg nem nevezett ismerőse készített egy hamis, látszólag a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kara által kiadott oklevelet. Eszerint a vádlott a főiskola számviteli szakán, belkereskedelmi szakirányon szerzett főiskolai végzettséget 2001-ben, ekkor őt a záróvizsga bizottság üzemgazdásznak nyilvánította.

A vádlott 2018 augusztusában a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium és Szakközépiskolába jelentkezett szakoktatói álláshirdetésre úgy, hogy önéletrajzát elektronikusan megküldte, ahhoz csatolta a felsőfokú képesítése igazolására a hamis oklevélről készült fénymásolatot.

A vádlott az iskolával közalkalmazotti munkaviszonyt létesített. A vezetőség többször felszólította őt arra, hogy az eredeti oklevelet mutassa be, ennek azonban nem tett eleget. Végül cselekménye lelepleződött, és munkaviszonyát 2019. december 20-án megszüntették.

A Siófoki Járásbíróság közokirat-hamisítás bűntette miatt állapította meg a 43 éves siófoki tanárnő felelősségét. A bíróság a vádlottal szemben 250 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. Az elsőfokú bíróság tárgyaláson kívül, büntetővégzés meghozatalával állapította meg a vádlott felelősségét, mely határozattal szemben tárgyalás tartása kérhető, így az nem emelkedett jogerőre.

Vissza az előző oldalra