Nem megy börtönbe a csecsemőjét magára hagyó nő

Még 2021 októberében egy fonyódi buszmegállóban hagyta magára az újszülöttet az a nő, akit korábban a Kaposvári Törvényszék sem küldött börtönbe. Az ítélet ellen akkor fellebbeztek, ám a Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta a Kaposvári Törvényszék döntését, így a nőnek nem kell börtönbe vonulnia.

A 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő vádlott már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akitől 2021-ben teherbe esett

Mindössze 8 fok volt 2021 október 10-én, amikor a nő egy balatoni nyaraló vécéjében életet adott a gyermekének.  Már a terhesség tényét is eltitkolta, és egyetlen orvosi vizsgálaton sem vett részt. Az újszülöttet végül megmosdatta, törölközőbe csavarta és autóba ült vele, majd egy fonyódi buszmegállóban hagyta. Ezt követően visszautazott Ausztriába.

Ha egy kutyát sétáltató pár nem veszi észre a síró csecsemőt, akkor bizonyosan kihűlt volna. Akkor a kiérkező mentők megállapították, hogy az újszülött teljesen egészséges. A nő, miután kiderült számára, hogy körözik, feladta magát és részletes vallomást tett.

Mint kiderült, a nő állapotjellegű személyiségzavarban szenved, amely cselekménye elkövetésekor is megállapítható volt, ezen felül a fizikai és érzelmi stressz hatására beszűkült tudati állapotba került. Utóbbi ugyan nem tette képtelenné, nem korlátozta őt abban, hogy cselekménye társadalomra veszélyességének következményeit felismerje, s ennek megfelelően cselekedjen, de megnehezítette gondolkodását, illetve a mérlegelési képességét – írta a közleményében a Pécsi Ítélőtábla.

Mindezek tudatában már a Kaposvári Törvényszék sem küldte börtönbe, csupán egy év szabadságvesztésre ítélte – három évre felfüggesztve. Az ítélet ellen fellebbeztek, ám a Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.

Ráadásul a nő – amíg a Marcali Járásbíróság meg nem szüntette – a szülői felügyeleti jogot is gyakorolhatta a korábban buszmegállóban magára hagyott gyermeke felett.

(A kiemelt képet a rendőrség készítette a helyszínen.)

Megosztás