Közel ezer lakástűz decemberben

Országosan minden másnap meghalt valaki lakástűzben a múlt hónapban. A katasztrófavédők fokozott óvatosságra intik a lakosságot.

2019 decemberében, hazánkban átlagosan kétnaponta meghalt valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenvedett egy ember, és minden nap közel 30 lakásban pusztított tűz. Az utóbbi héten Somogy megyében keletkezett kémény- és lakástüzek, ugyan nem követeltek emberéletet, de alátámasztják az országos statisztikát.

December 28-án, Szentán egy családi ház kéményében kapott lángra a vastagon lerakódott korom.

December 29-én, Holládon egy családi ház kemencéjének füstcsövében és gyűjtőkéményében gyulladt meg a felhalmozódott korom és kátrány.

December 30-án, Balatonőszödön egy kétszintes családi ház emeletén nem megfelelően tömített saválló acél kéménycső melletti gerendázat és burkolat izzott be, füsttel telítve a padlást és részben a lakóteret is.

Január elsején Lengyeltótiban egy családi ház kazánházként funkcionáló pincéjében a fűtőberendezés mellett tárolt tűzifa gyulladt meg a kazánból kipattanó szikra miatt.

Még ugyanezen a napon este a fűtésre használt faágak kaptak lángra egy lakóház pincéjében Kaposvár–Töröcskén, a Fenyves utcában.

Ma kora hajnalban pedig Barcson izzott be egy családi ház nappalijában a cserépkályha kéményébe épített födémgerenda. A barcsi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal megbontották a faszerkezetes födémet, és két vízsugárral eloltották a mintegy tíz négyzetméteres kiterjedésű tüzet.

A keletkezett tűzesetek nagyobb része kellő odafigyeléssel és felelősségteljesebb magatartással elkerülhető lett volna.

Következzen 13+1 jó tanács, aminek betartásával sokat tehetünk a lakástüzek megelőzéséért:

1. A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzuk szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.

2. Évente legalább egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.

3. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken lehet időpontot foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.

4. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessünk résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

5. Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

6. A tüzelőt tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.

7. Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány előbb-utóbb meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna!

8. Az elektromos eszközöket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert főként ezek felelősek az elektromos tüzekért.

9. Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz.

10. Egy kiadós vasárnapi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. A tűzhelyen felejtett étel azonban könnyen lángba boríthatja a konyhát. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon, vagy a tűzhelyen az időzítőt.

11. Ha a sütés során az olaj, vagy a zsír túlhevül és meggyullad, soha ne próbáljuk vízzel oltani, mert a serpenyőből kicsapva mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

12. Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.

13. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésekor jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.

+1. Az ünnepi időszaknak már vége ugyan, ám az égősorral feldíszített karácsonyfák még állnak, és ahogy száradnak a fűtött lakásokban, úgy nő a gyúlékonyságuk. Amennyiben lehetséges, gondoskodjunk fenyőfánk vízutánpótlásáról, lassítva ezzel a kiszáradását. Ha mégis megtörténne a baj, az égő karácsonyfa oltását csak akkor kezdjük meg, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már kihúztuk a dugaljból!

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. Ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor kezdjük meg. Tekintve, hogy a tűz másodpercek alatt rohamosan terjed, ezért tényleg mérlegeljünk, ne kockáztassuk saját testi épségünket. Mindenesetre az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe. E néhány aranyszabály betartásával sokat tehetünk a lakástűz-mentes új esztendőért.

Megosztás