Lecsapott az áramkommandó, nyomoz a rendőrség

Mintegy 80 ingatlant kapcsoltak le a villanyhálózatról a csokonyavisontai Öreg-hegyen. Az ott élőket nem értesítették előtte, az ügyben nyomoz a rendőrség, az önkormányzat pedig sürgeti a megoldást.

A villanyt elzárni szándékos károkozás, senkinek se szóltak előre, nem is értjük, hogyan fordulhatott ez elő – háborgott az egyik érintett. – Mi 27 éve egy hitelesített mérőórán keresztül voltunk almérők. Minden évben pontosan fizettünk, most sincs tartozásunk.

Múlt hét szerdán jelentek meg a helyszínen az áramszolgáltató, a rendőrség, és a helyi fürdő új tulajdonosának az emberei.

Itt van a fürdő vízkútja, ott folyt az intézkedés, valamilyen elszámolási vita van, nem értettem pontosan, 15 millió forintról volt szó – osztotta meg a történteket egy ott lakó.

A csokonyavisontai Öreg-hegyen legalább száz ingatlan található. Nagyjából minden harmadikban életvitelszerűen laknak, ráadásul nemcsak magyarok, hanem külföldiek is: többek között említettek holland állampolgárt, aztán olyan horvátokat, akik tavasztól ősz végéig művelik a területüket, nyaranta pedig akadnak németek is.

Úgy értesültünk, az áramellátás kálváriája még a 90-es évek elején kezdődött. Akkor vezették el először a villanyt a gyógyfürdő ottani kútjánál lévő hálózatról az első hétvégi házakba. Később azonban megváltozott a jogi környezet: tovább számlázni még csak lehetne, de áramot szolgáltatni nem.

Az senki sem tudta megmondani, hány ingatlanba vezették be ilyen módon a villanyt, becslések szerint kb. 80-ról lehet szó. Azt pedig még kevésbé lehet tudni, közülük hányan fizettek a fogyasztásért. Az ott lakók azt mondják, évente szoktak elszámolni az almérőjük alapján, előfordult, hogy ki is mentek leolvasni azokat a fürdő munkatársai.

Az önkormányzat már korábban észlelte a visszás helyzetet, és a megoldás érdekében 2018-ban benyújtott egy pályázatot.

Ezt el is nyertük, a lényege, hogy az E.ON kiépítené ott a hálózatot – mondta megkeresésünkre Harasztia Attila polgármester. – Sajnos, a megvalósítás még mindig húzódik, a hatóságok egymás közti egyeztetése elakadt a bürokrácia útvesztőjében.

A pályázathoz kapcsolódóan egyébként száznál is többen jelezték, hogy szeretnék a szőlőjükbe beköttetni az áramot. A hálózat kiépítését azonban megelőzte a fürdő tulajdonosváltása, nyilván ennek nyomán igyekeznek most a szőlőhegyen tiszta viszonyokat teremteni. A múlt heti vizsgálat során ellenőrizték a kapcsolószekrényeket, biztosítékokat foglaltak le, és mérőórákat helyeztek hatósági zár alá. Információink szerint az ügyben a barcsi rendőrök nyomoznak. Eközben az önkormányzat igyekszik segíteni a szorult helyzetbe került ingatlantulajdonosokon, a polgármester hangsúlyozta, sürgetik, hogy végre elkészüljön a fejlesztés, reményeik szerint másfél-két hónapon belül ez megtörténhet.

Megosztás