Vihar: 1,5 milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összeg

Összesen másfél milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összegre számítanak az MTI-nek nyilatkozó biztosítók a hétvégi viharok miatt. A bejelentések nagy része Somogyból érkezett az adatok szerint.

Négyszáznál is több bejelentést kaptak a tűzoltók a szélvihar miatt Somogyban. Megyénk szenvedte el az egyik legtöbb kárt, Nagyatádon is komoly rombolást végzett az óránkénti 100 kilométeres sebességet is meghaladó orkán.

A Groupama félmilliárd forintra becsüli a rendkívüli időjárás okozta ügyfélkárok összegét az egész országban. A második legtöbb lakásbiztosítást kezelő biztosítója hétfő délig csaknem 1500 bejelentést fogadott, de legalább kétszer ennyit vár összesen. Eddig a legtöbb Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém vármegyéből érkezett – írták. A vihar tetőket bontott meg, épületelemeket szakított le, fákat döntött ki, vagy szabadon hagyott tárgyakat sodort el. A károk átlagos értéke 85 ezer forint.
Az Aegon közleménye is félmilliárd forint körüli kárösszegről ír. A lakáspiac vezető biztosítójához hétfőn 14 óráig mintegy 2700 kárbejelentés érkezett, elsősorban Somogy és Baranya vármegyéből. A társaság összesítése szerint az erős szél épületekben, tetőszerkezetekben, vagyontárgyakban okozott rendkívüli károkat.
A Generali hétfő délig majdnem 2500 bejelentést fogadott, a többi társasághoz hasonlóan főképp Közép- és Dél-Dunántúlról. Leginkább Kaposvár, Pécs és Veszprém térsége szenvedte meg az erős szelet. Közleményében a biztosító 350 millió forintra becsüli az ügyfelek kárának összegét. Hangsúlyozták egyúttal, hogy az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, gyakrabban okoz kárt, ezért érdemes aktualizálni a biztosítási szerződéseket.
A hétfő délután összesítés szerint az Allianz Hungáriához több mint 2000 kárbejelentés érkezett a hétvégi viharok miatt, elsősorban Pécs, Kaposvár, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya és Baja térségéből. Kifizetéseik összege elérheti a 200 millió forintot. A bejelentéseknek még nincs vége, az ügyfelek jelentős része csak napokkal később keresi föl a biztosítóját – tették hozzá.

Az Atádhírnek hétfőn nyilatkozó biztosítási szakember felhívta a figyelmet, ha tömeges kárbejelentés érkezik – mint éppen most -, akkor valószínűleg a szokásos 2-5 napnál többet kell várni a kárszakértő kiérkezésére.

Megosztás