12 embert mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a hétvégén hat esetben összesen 12 személynek segítettek partra jutni. Akadt, akinek eltört az evezője, más kiesett a kajakból, több úszó pedig kifáradt a vízben.

A Balatonboglár előtti vízterületen 2020. június 26-án késő délután egy férfi kiesett a kajakból, amelybe nem tudott önerőből visszajutni, valamint két fiatal fiú csónakkal került bajba, mivel kifáradtak evezés közben, akik a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

2020. június 27-én kora délután a Tihany előtti vízterületen kért segítséget egy háromfős társaság, mivel eltört az evezőjük. A járőrök a segítségükre siettek, és csónakot a családdal együtt a zamárdi kikötőbe szállították. Ugyanezen a napon 17 óra körül egy elektromos kisgéphajó irányító karja hibásodott meg a Balatonkenese előtti vízterületen, melynek vezetőjét szintén a vízirendőrök mentették ki szorult helyzetéből.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. június 28-án 17 órakor a Siófok előtti vízterületen járőröztek, amikor észlelték, hogy három úszó feléjük integetve segítséget kért. Az egyenruhások a mentést haladéktalanul megkezdték, a kifáradt családot a strand területén épségben biztonságba helyezték. Ugyanekkor a Balatonfűzfő előtti vízterületen vesztegelt a szélcsendben egy vitorlás a fedélzetén két fővel és egy törött evezővel. A rendőrök a hajót vontára vették, az apát és gyermekét a kikötőben biztonságba helyezték.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!”

 

Megosztás