30 ezer magyar áldozat, Somogyban a 2. legrosszabb a többlethalálozás

Átlépte a 30 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma. Megyénkben haltak meg a 2. legtöbben 2021. június elejéig 2020. hasonló időszakával összehasonlítva. Lesz 4. hullám, mondták a kormányinfón.

Tavaly március óta 30 ezer magyar halt meg koronavírus-járványban, 29 385-en a második és harmadik hullámban. Lakosságarányosan nálunk haltak meg a legtöbben Európában, emlékeztet a 444.hu (a lap cikkében a lehetséges okokról is olvashat).

Az áldozatok között ezerrel több férfi van, mint nő, előbbiek átlagéletkora öt évvel alacsonyabb (átlagosan 71,4 év). A legfiatalabb halott egy párhónapos kisfiú volt, a legidősebb pedig egy tavaly decemberben elhunyt 104 éves nő. A legtöbben 78 éves korukban haltak meg – elemezte az adatokat a 24.hu.

A járvány áldozatairól még mindig nem ad területi információkat a kormányt. A KSH többlethalálozásról szóló táblázatában  ugyanakkor van megyei bontás. Ebből derült ki a Somogy számára rendkívül gyászos adat: mintegy 45 százalékkal többen haltak meg megyénkben idén június elejéig, mint tavaly ugyanezen időszakban.

A magyar átoltottsági arány sokáig kimagasló volt Európában. Mára a középmezőnybe csúsztunk vissza, és az oltási tempót elnézve ezen a héten biztosan megelőz minket további hét ország, és akkor már csak a tizenhetedikek leszünk, majd hamar a legrosszabbul teljesítő utolsó harmadban találhatjuk magunkat.

Ugyanis idehaza már alig akad ember, aki beoltatná magát, ennek ellenére még múlt héten is közel 1,3 millió adag védőoltás érkezett Magyarországra.

Lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak – szögezte le Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón. A delta variáns miatti fertőzésszám-emelkedés azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat, az ő körükben súlyosabb lehet, mint az előző hullámok, vetítette előre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte a kormány mindent megtett, hogy az emberek beoltassák magukat. Ennek ellenére most oltási kampányt indítanak: a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat, akik nem oltatták be magukat, elsősorban a 60 év felettieket, jelentette be a miniszter.

Eközben több környező országban terjed a koronavírus delta, sőt már a delta plusz variánsa, ráadásul olyan államokban is, amelyekben a magyarnál magasabb az átoltottság. Az olimpia helyszínén például újra rendkívüli állapotot kellett elrendelni, Spanyolországban pedig megint korlátozásokra kényszerültek, mert futótűzként terjed a Covid-19. Szakértők szerint a szezonális vírus a magyar körülmények között nyáron kevésbé fertőzőképes.

Ugyanakkor intő jel, hogy 6 olyan ország közül, amelyekben magas az átoltottság, de a fertőzések száma is, 5 főleg kínai vakcinákat használ. A Sinopharm vakcinájának hatékonysága különösen a 60 év felettiek körében nem egyértelmű, ezért követelik egyre többen Magyarországon is, hogy új oltást kapjanak. A tegnapi kormányinfón viszont kijelentették, idehaza egyelőre nem adnak senkinek 3. oltást.

Megosztás