32 ezer sertés, 4 milliárd forint beruházás!

Csütörtökön ünnepélyes bokrétaakasztás keretében adták át a Claessens Group új sertéshizlaldájának első épületét. A beruházással ez lesz az ország 2. legnagyobb sertéshizlalója, közel 4 milliárd forintból valósul meg.

Csütörtök délelőtt a Böhönye közeli Terebezdpusztán tartotta a Claessens Group bokrétaavató ünnepségét. A rendezvény apropója, hogy felhúzták az első, 8 ezer sertés befogadására képes istállót. Ennek legmagasabb pontjára tűzte ki Claessens Johan ügyvezető és „fő építőmester”, valamint Móring József Attila képviselő a szalaggal ellátott fagyöngyöt, mely a jószerencsét és a gazdagságot jelképezi. 

Daruval emelték a fagyöngyöt a magasba
Daruval emelték a fagyöngyöt a magasba

A helyszínen korábban is sertéshízlaló ólok működtek, ezeket mind lebontják és korszerű épületelet állítanak a helyükre. Az első sertéshizlaló szeptembertől kezdi meg működését. Az országban egyedülálló szellőztető technológiát építenek be az ólokba, ezzel biztosítva az állandó friss levegőt, hőmérsékletet, mely egyben higiéniás célokat is szolgál. Négy, egyenként 900 millió forintos épületet fognak felépíteni a sertéseknek, a teljes beruházás mintegy 4 milliárd forintot vesz majd igénybe. A projekt első épülete most érte el a legmagasabb pontját, ezért volt az ünnepség is. A beruházáshoz nem használtak uniós forrásokat, az egészet önerőből és hitelekből finanszírozza a cég. A többi épületet sorban az első elkészülte után fogják felhúzni, a projekt várhatóan 2 év múlva fejeződik be teljesen. Összesen 32 ezer malac hízlalására lesz alkalmas az elkészült telep, ezzel a második legnagyobb sertéshízlaló lesz Magyarországon. A cég vezérigazgatója, Claessens Peter elmondta, a technológiai újítások következtében nem lesz szükség a malacok gyógyszerezésére.  – Nem fognak kapni sem antibiotikumot, sem oltásokat, és a takarmányuk sem tartalmaz majd semmilyen GMO-s terméket. Mindehhez persze megfelelően egészséges környezet szükséges, amihez új technológiákat kell alkalmazni – nyilatkozta a vezérigazgató. Az ünnepségen beszédet mondott Móring József Attila országgyűlési képviselő, valamint Zsoldos Márta Piroska böhenyei polgármester, aki a örömmel üdvözölte a céget, hiszen jelentős adóbevétele származik majd a községnek későbbiekben a projektből, nem is beszélve a megvalósuló munkahelyekről. Összesen várhatóan 50 alkalmazottja lesz a telephelynek. 

Claessens Johan, a cég
Claessens Johan, a cég
Megosztás