332 lakástűz Somogy megyében

A tavalyi tűzesetekben tizenhárman megsérültek, hat emberen pedig már nem lehetett segíteni. Összesen 332 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak az utolsó negyedévben 87 alkalommal – közölte a katasztrófavédelem.

Somogyban 2021-ben 40 alkalommal riasztották a megye tűzoltóit szén-monoxiddal összefüggő esethez, amelyek során négyen szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést.
Országosan összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit tavaly, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében országosan 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz. 

A 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. A riasztás után még van idő cselekedni, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 21-en pedig életüket vesztették.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Megosztás