36 millió forintot lopott el a szerencsétlen sorsú gyerekektől

Egy somogyi gyermekotthon korábbi vezetője ahelyett, hogy a gyerekek ösztöndíjára, jutalmára és zsebpénzére fordította volna az otthon pénzét, egész egyszerűen ellopta, majd hamis nyomtatványokkal igazolta a lopást.

A Fonyódi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az egyik Somogy vármegyei gyermekotthon igazgatójaként a gyerekeknek járó ellátmányi pénzt sikkasztotta el.

A vád lényege szerint a vádlott több mint 20 éve vezette az intézményt, feladatai közé tartozott egyebek mellett a fenntartó által ellátmányként folyósított összegek célnak megfelelő felhasználása és az azzal való elszámolás is.

A terhelt azonban vezetői jogosultságaival visszaélve 2018-ban havonta 2 és fél millió forintot, majd 2019-ben négy alkalommal másfél millió forintot úgy vett fel készpénzben az otthon házipénztárából, hogy azt nem a gyermekek javára – zsebpénz, jutalom, ösztöndíj – fordította, hanem eltulajdonította.

A férfi, hogy az elsikkasztott összesen 36 millió forint legális felhasználását igazolja, 16 alkalommal nyújtott be valótlan tartalmú nyomtatványokat a fenntartó felé, amely kitöltetlen okiratokat előre aláíratta a gondozottakkal.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában az enyveskezű vezetővel szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, foglalkozástól eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás