A Balatonon továbbra is a víz az úr!

Tegnap II. fokú viharjelzés volt érvényben a Balatonon. Az erős hullámzások következtében 4 alkalommal is partra kellett segíteni a vízben tartózkodókat.

A police.hu beszámolója szerint Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai négy esetben is kimentettek a viharos széllökésekben a vízben ragadt fürdözőket. Mivel lassan elérjük a nyári szabadásgok, üdülések csúcsszezonját, és mivel sok Nagyatádi ruccan fel a Balcsihoz kikapcsolódni, kedves Olvasóinkat óvatosságra intjük!

„2018. július 17-én a II. fokú viharjelzés volt érvényben a Balaton vízterületén. . Az erős szél és hullámzás miatt a strandolók gumimatraccal, sup deszkával sodródtak a vízen, Fonyódnál pedig egy vitorlás futott homokpadra, fedélzetén négy fővel. A bajbajutottakat ezért az egyenruhások biztonságban a közeli partra szállították.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos. 

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!”

Főkép: police.hu

 

 

Megosztás