A cégvezető és a könyvelő közösen kapott rá az adócsalásra

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy somogyi cég cégvezetőjével és könyvelőjével szemben.

A vádirat lényege szerint az asszony és férje kenyér és pékáru gyártásával, illetve élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást üzemeltetett úgy, hogy a cégvezetéssel kapcsolatos feladatokat ténylegesen a nő látta el.

A vádlott 2018. évben abból a célból, hogy a cég tényleges árbevételét az adóhatóság elől eltitkolja két negyedévre vonatkozóan nem adta át teljeskörűen a cég bevételeiről szóló számlákat a könyvelőnek, aki emiatt olyan Áfa bevallásokat nyújtott be a NAV-hoz, melyekben a fizetendő és levonható általános forgalmi adó a cégre nézve a valóságosnál kedvezőbben alakult. A cégvezető vádlott ezen magatartásával közel 2 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az ezt követő időszakban az asszony már rendben átadta a bizonylatokat a könyvelőnek, aki azonban az átvett számlákat könyvelői megbízatását nem teljesítve hiányosan, illetve egyáltalán nem könyvelte le. Ennek következtében a férfi több esetben is „nullás” negyedéves ÁFA bevallást nyújtott be, amivel több mint 9 millió forint adóhiányt okozott.

A vádlottaknak ezen kívül számvitel rendje megsértésének bűntette miatt is felelniük kell, mivel volt olyan gazdasági év, ahol a könyvelő nem készítette el a cég könyvelését, míg egy másik évben az éves beszámolót mulasztották el közzé tenni.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés és a cégvezetői tevékenységtől, illetőleg a könyvelői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás