A koronavírus-járvány egyik gócpontja most Somogy

A második legtöbb fertőzöttet azonosították a megyék közül Somogyban lakosságarányosan az elmúlt egy hétben. Egyébként a Dél-Dunántúlon hetek óta magas az új fertőzöttek aránya.

Februárban újra emelkedni kezdett a covid-fertőzöttek száma itthon. A regionális adatokból néhány gócpont is azonosítható, az egyik éppen Somogy – elemezte a nyilvános adatokat a Portfolio

A terjedés területi mintájáról a népességarányos fertőzési adatok mutatnak pontos képet. A Portfolio által készített térképen látszik, hogy a Dél-Dunántúlon és az ország északi megyéiben van leginkább jelen a koronavírus. 

Az adatok azt mutatják, hogy Somogyban 480-nál is többen fertőződtek meg az elmúlt egy hétben. A lap megjegyzi: Somogy és Tolna pozíciója nem meglepetés, mivel hetek óta ott a legmagasabbak a népességarányos mutatók.

A fertőzöttek számának növekedését feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza, ezt az országos tisztifőorvos mondta vasárnap az MTI tudósítása szerint. Müller Cecília szerint Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak. Hozzátette: a brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége is nagyobb.

Részletesebb területi adatokat továbbra sem közölnek a kormányzati szervek, így a fent említetteken kívül nem kaphatunk képet arról, mi a valós helyzet a megyében, Dél-Somogyban vagy éppen a Nagyatádi járásban. A szándékos titkolózás újabb példája, hogy még Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is 3 hónappal korábbi adatokat kapott az országos tisztifőorvostól, aki még csak nem is arra válaszolt, amit kérdezett tőle.

Megosztás