A kutyatámadás miatt elhunyt asszony ügyében felfüggesztett fogházbüntetést kér az ügyészség

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség egy berzencei férfival szemben, akinek a kutyái olyan súlyosan megsebesítettek egy idős nőt, hogy ennek következtében elhunyt a kórházban.

A szörnyű kutyatámadás idén márciusban történt Berzencén: a 78 éves Ilona néni a házuk kertjében dolgozott, amikor az utcában lakó férfi két nagy testű kutyája kiszabadult és rátámadt.

Az ügyészség mai közleménye szerint a Somogy Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, akinek a kutyái olyan súlyosan megsebesítettek egy idős asszonyt, hogy kórházba kellett szállítani, ahol a szerzett sérüléseivel összefüggő keringési elégtelenség miatt hunyt el.

A vádirat lényege szerint a vádlott hosszabb idő óta úgy tartotta két kutyáját a Csurgóhoz közeli településen, hogy az erős testalkatú, közepes méretű állatok könnyen kijutottak a rossz állapotú drótkerítésen. A kutyák már 2018-ban is megharaptak egy személyt, ennek ellenére a férfi a tartási körülményeken nem változtatott.

A vádlott kutyái 2022 márciusában ismét kiugrottak az udvar hátsó részénél és az egyik közeli, nyitott kertben tevékenykedő, a hetvenes évei végén járó nőre támadtak. Az idős asszony nem tudott védekezni, ezért az agresszív állatok nagy számban megharapták a sértettet végtagjain és fején, egyik lábszárcsontját is eltörték.

Az ebek támadását egy helyi lakos észlelte, aki elkergette a kutyákat, azonban a sértett addigra olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy kórházi kezelésre szorult, ahol rövid időn belül elhalálozott.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában a vádlottal szemben – a gondatlan elkövetésre figyelemmel – felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

Információink szerint a két kutyát azóta elaltatták. Az eset után a környéken lakók azt mondták, félnek, már nemcsak az utcára, még a saját udvarukba sem merik kiengedni a gyerekeket játszani. Most az egyik utcabeli azt kérdezte: hány embert kell megharapnia egy kutyának, és hány embernek kell még meghalnia, hogy törvényi szigorral rákényszerítsenek mindenkit a felelős kutyatartásra?

Az elhunyt családja annyit fűzött hozzá a vádirathoz: úgy gondolják, egy felfüggesztett büntetéssel az elkövetők nem fogják érezni a súlyát a felelőtlenségükből bekövetkezett tragédiának.

A felhasznált fényképet a nyomozó hatóság készítette a vádlott ingaltanának kerítéséről.
A felhasznált fényképet a nyomozó hatóság készítette a vádlott ingaltanának kerítéséről.

Megosztás