A pedagógusok egy százaléka nem fogadta el a státusztörvényt Somogyban

A statisztikai hivatal legutolsó adatai alapján Somogyban mintegy 3 és félezer pedagógusra vonatkozik a januártól hatályba lépő státusztörvény.

Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak arról, ha nem fogadják el az új szerződésüket, ami szerint január 1-től már nem közalkalmazottként, hanem köznevelési foglalkoztatottként dolgoznak tovább a státusztörvény hatálya alatt. A Kaposvári Tankerületi Központ az Atádhír korábbi kérdésére azt írta, hogy 

2023.09.16 – 09.29. közötti időszakban a Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában lévő köznevelési intézmények pedagógusaiból  1% nyilatkozott arról, hogy nem kívánja elfogadni a 2024.01.01-jével hatályba lépő jogviszonyváltást, ami hasonló az országos arányhoz.

A KSH legutolsó adatai szerint Somogyban 2278 pedagógus dolgozott általános iskolában, óvodában 881, gimnáziumban pedig 375, azaz ezek, illetve a tankerület információi alapján mindössze 35 pedagógus nem fogadta el az új státuszát Somogyban. 

Hozzá kell tenni, hogy az Oktatási Hivatal októbertől nem kér be a betöltetlen álláshelyekről statisztikát az intézményektől, így innentől kezdve nem lehet majd hivatalos adatokra támaszkodni a pedagógusok számát illetően.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás