A rablások bűntérképén Somogy a második legsötétebb

Heves után a legveszélyesebb vármegye Somogy, 100 ezer lakosra 17 rablás jutott egy év alatt. A lopásokat tekintve pedig a hatodik legveszélyesebb térség vármegyénk: 159 jut ugyanannyi lakosra.

Rablások és lopások tekintetében is Budapesten történt a legtöbb vagyon elleni bűntett az elmúlt egy évben. A fővárosban 33 rablás jutott 100 ezer lakosra – írta a Pénzcentrum az ORFK legfrissebb statisztikái alapján.

Ezt követi Heves 21 ilyen bűncselekménnyel, majd Somogy és Borsod 17-tel.

Grafika: Pénzcentrum
Grafika: Pénzcentrum

A rendőrség lopásokra szűrt bűntérképén a főváros után az ország észak-keleti megyéi látszanak a legfertőzöttebbnek (Heves: 250 eset 100 ezer lakosra), hozzájuk csak Győr-Moson-Sopron (179) és Somogy (159) csatlakozik.

Visszatérve a főváros magas bűncselekmény-elkövetéseihez: Budapesten a hazai lakosság 17,6 százaléka él, viszont az összes bűnelkövetés 26,6 százaléka a fővárosra esik. Az indokok között szerepel a jelentős idegenforgalom, a külföldi turisták sérelmére elkövetett átverések és lopások magas száma.

Ha a szintén nagy számú somogyi bűncselekményszámra gondolunk, ugyancsak valószínűsíthetjük, hogy ebben jelentős szerepe lehet a Balaton-part nyári idegenforgalmának.

Megosztás