A szén-monoxid ölhet!

A fűtési rendszer tökéletes működéséről, az életveszélyes helyzetek megelőzéséről, a helytelen fűtés környezetei és egészségügyi hatásairól és a tűzesetek megelőzéséről tartottak sajtótájékoztatót .

A tűzhelyek, a kályhák és ezek tartozékai megannyi tűzveszély forrásai lehetnek. A szén-, fa-, vagy vegyes tüzelésű kályhánkat csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal gyújtsuk be. Ám a fűtési időszakban nyílt lángot nem csak a fűtéshez alkalmaznak az állampolgárok – tájékoztatta a sajtó képviselőit Wéber Antal tűzoltó dandártábornok. Mint mondta: sokan gyújtanak otthon gyertyát, s a lakásban dohányzás is gyakori. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arra kérte a lakosságot, hogy soha ne hagyják a gyertyát magára és az égő cigarettacsikket minden esetben oltsák el. A tábornok arra is felhívta a figyelmet, hogy a kerti hulladékok elégetése önkormányzati rendeletben foglaltak szerint lehetséges. Amennyiben a településen nincs helyi rendelet a nyesedék elégetésére, úgy az alapvetően tilos. Az igazgató kitért az őszi kiránduló idő adta lehetőségekre is, kifejtette: szalonnát sütni az erdőkben csak a kijelölt tűzrakó helyen engedélyezett.  

A fűtési időszak veszélyeihez visszatérve – újságírói kérdésre – a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, ha hulladékot vagy más, nem előírás szerinti tüzelőanyagot égetnek, nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az égéstermék-elvezető rendszerben, s az így elzáródott kéményből káros anyagok is visszaáramolhatnak. A tábornok nyomatékosan kijelentette: azt kell megértenie mindenkinek, hogy a tűzre dobott háztartási hulladék azon túl, hogy nagymértékben szennyezi a környezetet és károsítja az egészséget, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban.

Somogy megye 120 ezer lakossági kéményéből már 100 ezer égéstermék-elvezető ellenőrzését elvégezték idén a katasztrófavédelem kéményseprői – jelentette be Farkas József kéményseprő mester. A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Somogy Megyei Ellátási Csoportjának vezetője a kéményseprés tapasztalatairól is tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit. Elmondta, az országos átlaghoz képest pozitívabb a somogyi állampolgárok hozzáállása. 120 család egészségét sikerült megóvniuk azáltal, hogy a kéményellenőrzések során megállapították a káros anyag visszaáramlását, amelyet hatvanhat esetben nem lehetett csupán a kémény tisztításával orvosolni. A legtöbb probléma a tüzelő- és fűtőberendezések elhasználtságából, valamint a nyílászárók kicseréléséből adódó légutánpótlás hiányából fakad. A kéményseprők 540 kéménynél találtak olyan hibát, amely miatt eltiltották annak használatától a tulajdonosokat, ám azóta ezeket a problémákat orvosolták.    

A 2016/2017-es fűtési időszak tűzoltói tapasztalatairól Kóbor Csaba tűzoltó alezredes számolt be. Erre alapozva arra kérte a lakosságot, hogy salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre öntsék ki! Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ott, ahol az tüzet okozhat. A megyei tűzoltósági főfelügyelő kihangsúlyozta: évente egyszer a fűtési rendszert szakemberrel felül kell vizsgáltatni! Ismerni kell saját fűtési rendszerünk tökéletes működését! A kályhák körül ne tároljunk tüzelőanyagot! Ne szárítsunk a fűtőkészülék tetején se ruhát, se a tűzifát! Az alezredes rávilágított: súlyos égési sérülést okozhat, ha a begyújtáshoz tűz- és robbanásveszélyes folyadékot használunk!

Előző télen 18 alkalommal riasztották a somogyi tűzoltókat szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt.  Holott a szén-monoxid érzékelő életet menthet!

Megosztás