Adótraffipax: 26 milliós bírság

Az „Adótraffipaxon” előre meghirdetett nyári akcióban Somogy megyében közel 800 ellenőrzést végeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai.

A szabálytalanságok miatt több, mint 26 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV, 5 esetben pedig üzletzárást rendeltek el.

A NAV munkatársai a fesztiválokon, strandokon, vásárokon, piacokon, üzletekben, éttermekben, szálláshelyeken és különféle szolgáltatóknál is ellenőriztek. Idén kiemelt figyelmet kaptak a zöldség, gyümölcs- és közterületi árusok. Az ellenőrzések a nyugtaadásra, az alkalmazottak bejelentésére, valamint az online pénztárgép szabályos használatára terjedtek ki.

Előzetes kockázatelemzés alapozta meg a vizsgálandó vállalkozások kiválasztását. A célzott kiválasztásnak köszönhetően az ellenőrök ott jelentek meg, ahol az elemzések alapján vélhetően valami nem volt rendben. A piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választották ki a revizorok, hogy mely gazdálkodókat kell ellenőrizni.

 

Az ellenőrzések az akciót megelőzően a NAV honlapján található „Adótraffipaxon” is nyilvánosak voltak, ám így is 20 százalékuk valamilyen szabálytalanságot mutatott. A célzott kiválasztás eredményeként 100 esetben nem kaptak nyugtát az ellenőrök. Nyugtahiány és feketefoglalkoztatás miatt mintegy 26 millió forint bírságot kellett kiszabni és 5 üzletet kellett 12 napra bezárni. A nyár folyamán 4 esetben derült fény arra, hogy valaki adószám nélkül folytat adóköteles tevékenységet.

Megosztás