A túráink során kerüljük a csíkos malacokat!

Most ellenek a vaddisznók. A kijárási korlátozás miatt a kirándulók előszeretettel keresik fel a ritkán járt ösvényeket – ezzel megnő az esélye, hogy összefussunk az anyakocával és kicsinyeivel. Mi ilyenkor a teendő?

Magyarországon meglehetősen népes a vaddisznóállomány, a számuk évtizedek óta meghaladja a százezer példányt. A faj nagyon sokféle élőhelyen jól érzi magát, ráadásul a táplálkozását tekintve is mindenevő. Ezért nem meglepő, hogy jól alkalmazkodott az ember közelségéhez, gyakran találkozhatunk vele a települések közelében. A több mázsás vaddisznók zord megjelenésük dacára alapvetően békés természetűek, az embert inkább elkerülik. Egy beszélgető kirándulócsoport elől már jó előre messzire ki fognak térni.

A kora tavasz kulcsfontosságú időszak számukra, ugyanis a kocák ilyenkor ellenek közel négy hónap vemhesség után. Egyszerre többnyire 5-8 csíkos hátú malac látja meg a napvilágot, de idősebb egyedeknél 10-11 utód is előfordulhat. A kicsinyek születésük után elválaszthatatlanul követik anyjukat élelemszerző útjain. Az anyakocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan megvédelmezni a kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben.

Szerencsére a népszerű, nagy forgalmú turistautaktól többnyire távol tartják magukat, főleg nappal. A jelenlegi korlátozások miatt azonban sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra, így megnő a nem kívánt találkozások esélye. Ha váratlanul elénk toppan egy disznócsalád, akkor a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni. Semmiképpen ne közelítsünk feléjük, és ne próbáljuk meg elijeszteni őket, mert ezt támadásnak érezhetik. Kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti. Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Megosztás