A világ második legnagyobb önkéntes szervezetének nagygyűlése Siófokon

Most először Siófok adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország éves nagygyűlésének.

Most először Siófok adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány (AFS) éves nagygyűlésének, amelyre a hétvégén az alapítvány több mint 130 önkéntese és fogadó családja sereglett össze hazánk minden tájáról.

A nagyszabású országos találkozón elhangzott, hogy az elmúlt 10 évben mintegy 50 külföldi középiskolás töltötte diákcsere-évét az AFS kaposvári körzetében – amelyhez Siófok is tartozik –, míg ugyanezen időszak alatt a körzetből 44 magyar diák tanult külföldön az AFS szervezésében.

A kaposvári az egyik legjelentősebb az AFS 19 hazai körzete közül

„Somogy megye és a kaposvári körzet kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi diákcsere-szervezet hazai életében: önkéntesei igen aktívak, így a körzet sok diákot fogad, és minden évben többen is kiutaznak AFS-csereprogramra. Az idei tanévben például 3 somogyi középiskolás Olaszországban, illetve egy-egy diák Dominikán, Mexikóban, Németországban és Svédországban tölti csereévét. A kaposvári körzet ezzel párhuzamosan egy thai, két török és két olasz diákot lát vendégül” – mondta el az eseményen megjelent mintegy 130 résztvevőnek – hazai önkénteseknek és fogadó családoknak, illetve az AFS Thaiföldről érkezett önkénteseinek – Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A kaposvári körzetből minden évben átlag 15 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára. Ennek is köszönhetően az AFS önkéntes segítői a kaposvári körzetet az elmúlt 5 évben rendre a három legjobb magyarországi körzet közé választották.

Thaiföldről is érkeztek a siófoki nagygyűlésre

A fogadó családok és önkéntesek nagygyűlésén részt vett a thaiföldi AFS szervezet 8 önkéntese is, akik 10 napos magyarországi tanulmányútjuk utolsó állomásán látogattak el Siófokra. A thai AFS a magyarországi szervezet egyik legnagyobb külföldi partnere: évről évre átlagosan 25 thaiföldi cserediák érkezik hazánkba, és számos magyar diák is szívesen választja Thaiföldet diákcsereévének helyszínéül. A thai vendégek több körzetbe is ellátogatva ismerkedtek a magyar kultúrával annak érdekében, hogy a jövőben hozzánk érkező cserediákokat személyes élményeik és tapasztalataik alapján még jobban fel tudják majd készíteni a kulturális különbségekre, illetve azért, hogy értő segítséget és támogatást adhassanak majd a Thaiföldre utazó magyar diákoknak.

Az AFS a világ második legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, így világszerte már több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak. Az AFS által kínált csereprogramok nem egyszerű külföldi nyelvtanfolyamok, hanem a diákok megismerik más népek szokásait, viselkedését és átfogó képet kapnak a fogadó országok kultúrájáról és értékeiről, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Megosztás