Itt az influenza elleni védőoltás

Már lehet kérni a háziorvosoktól a szérum beadását. Megérkezett a nagyatádi járásba 6 ezer darab szérum. Azok kaphatják, akik térítésmentesen vehetik igénybe az oltást. Mások 2-3 ezer forintért vehetik meg a patikákban.

A járási tisztifőorvos mindenkinek javasolja az influenza elleni védőoltást. Térítésmentesen vehetik igénybe az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegségben szenvedők és a 60 év felettiek. 

Dr. Fömötör Márton arról is beszélt, hogy tavaly télen egy viszonylag komolyabb járvány fertőzött. 

– A 2016-17-es járvány egy magas intenzitású járvány volt. A járványnak a csúcsa 2017 januárjára-februárjára esett. A nagyatádi járásban az egy hét alatt előforduló megbetegedések száma ez időszakban volt olyan hét, hogy elérte az 1040 főt – mondta a tisztifőorvos. – Az influenza elleni oltóanyagot viszont az oltandó, a térítésmentesen oltandó csoportoknál kevesebb, mint 70%-a vette igénybe. 

Vagyis a rendelkezésre álló 6 ezer darabból meglehetősen sok megmaradt.

Az oltóanyagok nagy részét már a múlt héten elvitték a háziorvosok. Ők arra hívják fel a figyelmet, hogy a járvány kezdete előtt kell kérni a szérumot.

– A védőoltást mindenképp érdemes a szezon előtt beadatni, és azt is figyelembe kell venni, hogy kell egy kis idő, amíg a védettség kialakul. Ez azért 1-2 hetet igénybe vesz – jelezte dr. Horváth Tibor háziorvos. – Előfordulhat mellékhatás. A mellékhatások között lehet helyileg bőrpír, duzzanat, ill. fájdalom, ezt lehet borogatni, és annyit szeretnénk kérni, hogy jelezzék ezt felénk. 

Hozzátette: ha valamilyen légúti fertőzésünk van, akkor mindenképpen várjuk meg, amíg az elmúlik. Csak azután adassuk be a védőoltást. Ugyanis jobb, ha az immunrendszerünk ilyenkor ép. Akiknek nem jár térítésmentesen a szérum, azok felírathatják azt a háziorvosukkal.

A nagyatádi gyógyszerészek tapasztalatai szerint meglehetősen kevesen vásárolják meg az oltóanyagot.

– Olyan tízes és húsz közötti lehet a nagyságrend, aki receptre viszi – tájékoztatott dr. Gara István szakgyógyszerész. – Az ára pedig tényleg nem túlzott, 2-3 ezer ft körül van az injekció, ami végül is védelmet ad a szezonra, tehát a továbbiakban feltehetően nem kell költeni az influenza-megbetegedésre.

 

Az oltóanyag iránti igény attól is függ, milyen az adott évben a járvány lefolyása, tette hozzá a gyógyszertár vezetője. Tapasztalatai szerint általában október végén szoktak először jelentkezni az igénylők.

Megosztás