Tacskókopók táboroztak Somogyszobon

Jobban mondva tacskókopók és vezetőiknek tartottak vércsapa tábort a múlt héten a Mocz Tanyához tartozó Vackor Pihenőháznál. A foglalkozás célja a sebzett nagyvad utánkeresés ismereteinek elmélyítése volt – mind a kutyák mind vezetőik számára.

Magyarországon 11 éve alakult meg a Magyar Tacskókopó Klub, jelenleg hozzávetőlegesen 150 egyed van az országban. A fajtagondozó ország Ausztria, és a neve is ehhez köthető: alpoktáji vagy alpesi tacskókopó. Méreténél és termeténél fogva a magashegyi területeken történő vadászatra tenyésztették ki ezt a fajtát: kisebb tömegű, így a keskeny hegyi ösvényeken sem tudja lerántani a vezetőt, illetve a több napos vadászatok esetén kevesebb takarmánnyal is beéri.

­­– A fajtára jellemző még, hogy rendkívül önállóak, jó vadászösztönnel rendelkeznek, kiváló a szaglásuk – mondta el Szloboda István, a klub elnöke. – Nagyon agilis fajta, a bundája alkalmassá teszi, hogy akár hóban, esőben, sárban is jól végezze a munkáját. A fajtát szinte csak vadászok tartják – tette hozzá az elnök.

A tacskókopó többes feladatú kutya: használható sebzett nagyvad utánakeresésére illetve hajtómunkára is. Előbbi feladat nem csak a vadászat miatt, hanem azért is fontos, hogy az országúti balesetben megsérült állatokat felkutassák. A sikeres keresőmunkához elengedhetetlen a kutya és vezetője közti összhang. Ennek a gyakorlására és az elméleti ismeretek elmélyítésére szerveztek a Somogyszob melletti, Mocz Erdészethez tartozó Vackor Pihenőházban vércsapa tábort. A klub tíz tagja: tíz vezető és kutyáik vettek részt az egy hetes táborban a múlt héten. A tacskókopó gazdák az ország minden tájáról érkeztek: Zala vármegyéből, Jászberényből, Sopronból de még a Hajdúságból is.

Minden nap volt a kutyák és a vezetők szintjéhez mérten mesterséges csapa fektetve. A gyakolati feladatok közé tartozott a lő és csapajel felimerés. Más a csapája – azaz egyszerűen fogalmazva, nyoma– annak a vadnak, amelyet a gyomrán, a torkán vagy esetleg a lábán lőttek. A kutyák a csapát követve tanulják meg felkutatni az állatot. Különösen nehéz feladata van a keresőkutyának , ha úgynevezett visszatörés történt, azaz a vad elindul a saját nyomvonalán visszafelé, ilyenkor kétirányú nyom keletkezik. Az ezen való tájékozódáshoz a kutyának és vezetőjének össze kell csiszolódnia.

– A táborban a vezetők megtanulhatják a kutyák viselkedését, felismerni a jelzéseit, összeismertetjük őket. Segítsük az előrehaladásukat. Van elméleti oktatás is: felszerelés ismertetés, felszerelés ápolás, kimondottan hangsúlyt fektetve a bőrvezeték, bőrnyakló ápolására, használatára, feltekerésére a hagyományoknak megfelelően – írta le a tábori feladatokat a klubelnök.

Megosztás