Ander Balázs a Jobbik alelnöke lett

Alelnökévé választotta a Jobbik XXII. tisztújító kongresszusa szombaton a barcsi országgyűlési képviselőt, méghozzá a második legmagasabb szavazataránnyal.

Frissítés 10.40-kor:

Elértük Ander Balázst, aki a következőket mondta az Atádhírnek.

„Az itt élő embereknek köszönöm először is: a személyes találkozások, az üzenetek a választókerületből, ezek adnak hitet a folytatáshoz. Megtisztelő, hogy a kongresszus majd kétharmada belém helyezte a bizalmát, ez mindenekelőtt a dél-somogyi segítőimnek köszönhető. Egy összetartó csapat dolgozik itt, ezért kaphattam 2018-ban 38% fölötti szavazatot (ez volt az országban a Jobbik 7. legjobb egyéni eredménye a 106 választókerületből – szerk). Az itteni szervezetek munkájának eredménye az is, hogy az EP-választáson 24%-kal növeltük a korábbihoz képest a leadott szavazatainkat. A választókerületben pedig 15%-ot hoztunk a Jobbik-listára. Ez a kongresszusi bizalom vélhetően mindezeknek is szól.

A céljaink egyértelműek: mivel a választás az egyéni kerületekben dől el, el kell érni, hogy mindenhol egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesszel. Ha pedig létrejön majd a kormányváltás, és ennek egyik meghatározó ereje a Jobbik lesz, és én is állom még a sarat, tűzzel-vassal küzdeni fogok ezért a térségért. Képviselnem kell mindenkit ebben a somogyi választókerületben, nem fordulhat elő például, hogy ölbe tett kézzel nézzem, amint finanszírozás nélkül marad a Nagyatádi Kórház CT-je. Oroszlánként fogok harcolni a választókerületemért, akár a pártvezetéssel szemben is. Mert ha nem lesz központi, kormányzati segítség, ha az egyéni országgyűlési képviselő nem veri az asztalt, akkor ez a leszakadó vidék nem tud előre mozdulni, akkor Dél-Somogynak nem marad jövője.”

10.01-kor:

A Jobbik új elnöke Jakab Péter lett, a küldöttek 87,8 százaléka rá szavazott. Jakab Péter és az őt támogató csoport teljes győzelmet aratott. Korábban ugyanis két feltételhez kötötte Jakab, hogy vállalja a pártelnökséget: módosítsák a párt alapszabályát, hogy ne a választási kampány közepén legyen a következő tisztújítás; illetve az alelnököket is ő szerette volna kiválasztani. Az előbbit most megszavazta a kongresszus, az utóbbi pedig a választás során teljesült: csak az ő támogatói kaptak annyi voksot, ami alelnöki tisztséget ért.

Köztük van Ander Balázs is. Ő tegnap ezt posztolta facebook-oldalán: „A kongresszusi küldöttek 64,9%-os megtisztelő támogatásával, a második legmagasabb szavazataránnyal a Jobbik alelnöke lettem. Szívből köszönöm a bizalmat!
Számíthattok rám! ”

Néhány nappal korábban pedig ezt a bejegyzést osztotta meg: „Hiszem, hogy a vérnarancsba fordult NERsevik rezsim – mostani állapotunk ismeretében – sajnos egyedül nem, csak ellenzéki koordinációval dönthető meg, de mellette vallom, hogy ez nem jelenthet önfeladást, nemzeti-néppárti fundamentumunk sziklakeménységű kell, hogy legyen! Tehát az ellenzéki együttműködésre szükség van, s ebben a koordinációban a nemzeti lelkiismeret hangja kell, hogy legyünk. Ezt a feladatot rajtunk kívül más betölteni nem tudja és nem is fogja.”

Ez össze is foglalja a Jobbik tisztújításán történtek lényegét: tulajdonképpen a párton belül egyértelműen előtérbe került most az a szárny, amelyik az ellenzéki összefogás stratégiájára épít. Ezzel nyert a Jobbik 2018-ban két megyei jogú városi polgármesteri széket – Dunaújváros és Eger –, illetve Tapolcát és Ózdot is sikerült megtartaniuk. A 24.hu elemzése szerint azonban a jövőben inkább az LMP-vel és a Momentummal fűzhetik szorosabbá a szálakat a jobbikosok, ugyanis Jakab és mások is erre tettek utalásokat az utóbbi időben.

Ander Balázst természetesen kerestük telefonon, amint elértük, frissítjük cikkünket.

A Jobbik tisztújító kongresszusa alelnökké választotta Ander Balázst
A Jobbik tisztújító kongresszusa alelnökké választotta Ander Balázst

 

Megosztás