Patkányok rohangáltak a Kossuth utcában

Egyik olvasónk videót készített a parkolóban átszaladó rágcsálóról. Elmondása szerint, amíg a lépcsőháztól az autójukig értek, összesen három patkányt láttak a kocsik között iszkolni.

Egy régi mondás szerint a kutya felnéz ránk, a macska pedig lenéz minket. Egyedül a disznó és a patkány tekint ránk egyenrangúként. Ahol az ember várost épít, odaköltözik a megvetett gyűrűsfarkú rágcsáló barátunk. Nagyatádon ennek ellenére ritkaságszámba megy, ha valaki közterületen találkozik velük. Egyik olvasónk azonban nem eggyel, nem kettővel, hanem rögtön hárommal is találkozott pénteken.

Ahogy jöttünk ki a lépcsőházból, egy futott a turkálótól a bokor alá. Utána, ahogy mentünk az autóhoz, a szürke Opel alatt még kettőt láttunk – írta nekünk a videó készítője.

A felvételen már csak az egyik patkány látható, aki nagy érdeklődéssel ácsingózott az egyik ott parkoló autó felé. Ám valószínűleg belátta, hogy nem fog tudni fuvart kérni, így rövidesen továbbállt.

A városban rendszeresek a megelőzés jellegű rágcsálóirtások.

Negyedévente a patkányok által kedvelt helyeken, főleg a csatornarendszerekben helyezünk ki csalétket és csapdát – tájékoztatta az Atádhírt Takács János rovar- és rágcsálóirtó és egészségügyi gázmester. – Ezenkívül akad még egy-két közterület a városban, ahová kirakunk dobozos csalétket. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy kisgyermekek és háziállatok nem tudnak hozzáférni a méreghez, csak a rágcsálók. Jelenleg a Hild sétányon van kihelyezve egy ilyen doboz.

A patkányok feltűnése a szisztematikus irtásoknak köszönhetően meglehetősen ritka, a szakember szerint évente 2-3 alkalommal fordul csak elő, hogy kihívják egyéb helyszínekre is.

Társasházak esetében a lakásban vagy pincében észlelt patkányokat a közös képviselő felé kell jelezni. Különösen az olyan lakásoknál fordulhatnak elő a rágcsálók elszaporodása, ahol vannak elhanyagolt pincehelyiségek.

A korábbi tisztilakások soránál, az Aradi utcában sok ilyen pince van, sajnos itt akad is egy-két túlzsúfolt, ritkán takarított pince. Nem egyszer jelezték már innen a lakók, hogy patkányokkal találkoztak. Ezért is javasoljuk nekik mindig, hogy legalább lomtalanítás idején a felesleges kacatoktól szabaduljanak meg és takarítsák ki a pincehelyiségeket – tájékoztatta az Atádhírt Urbán Róbert, aki 42 társasháznál tölt be közös képviselői posztot. Hozzátette, ritkán fordul elő az ilyen harmadik típusú találkozás, mivel évente egy két alkalommal kihelyeztetnek csalétket és csapdákat megelőzés érdekében.

Megosztás