Áramütés végzett a gólyafiókákkal

Leszakadt ugyanis a fészek a rossz tartó miatt Háromfán. A madarakat áramütés is érte, erre lettek figyelmesek a szemben lévő ház lakói. Az elmúlt időszakban 3-4 hasonló esettel is találkoztak már.

Az eset Háromfán, a Kossuth utcában történt vasárnap kora délután. A fiókák nélkül maradt gólyapár mára elkezdett egy másik fészket hordani a régi lakóhelyük melletti templomtorony tetejére. Az egyébként már majdnem repülni tudó két kisgólya azonnal elpusztult az áramütés hatására.

A helyi szociális gondozó, Vízvári Ernőné jelentette az esetet, ám a helyi önkormányzat csak kedden, azaz két nappal az eset után érkezett ki eltávolítani az összetört fészektartót. Viszont az utcán és a vezetékeken a mai napig maradtak fészekelemek.

A problémát valószínűleg a régi, túlsúlyos fészek okozhatta. A fészektartó nem bírta már el, így leesett, és vele a fiókák is.

A szomszédos házban élők megkérdezésünkre elmondták: vasárnap délután 1 órakor egy nagy huppanást hallottak. A fészek, fészektartóval együtt esett le egy vezetékre, ami az ő házuk tetejéhez volt kötve. A tető is beremegett. 

Az E-ON emberei megtették a szükséges intézkedéseket: megrendelték az új tartót, amire majd tudnak építkezni a madarak. Ez azonban várhatóan csak július közepén fog megérkezni. 

Márton Andrást, a Fióka- és Madármentés Szervezet vezetőjét is kérdeztük az ügy kapcsán. Elmondása szerint az egyre gyakrabban előforduló hasonló esetek oka a fészekmagasító állvány nem megfelelő kialakítása.

Alapvetően 3 hibája van egy ilyen elemeknek: 

-2 lába van, ezáltal kevésbé alátámasztott, gyenge. Egy termetesebb fészket nem bír el.

– Nagyjából 80 centiméter az átmérője, a gólyafészek pedig akár a 150 centimétert is elérheti.

– Az egész szerkezet egy tányérhoz hasonlít. Oldalirányban nem védett. Az erős szél könnyen leboríthatja. 

Az alábbi fotókat pedig olvasóink küldték a háromfai esetről:

]

Megosztás