Az országos szint felét sem éri el az ipari termelés mértéke Somogyban

Az ipari termelés az országos átlag felét sem éri el Somogyban; a mezőgazdaság hektáronkénti hozama a vármegyék élmezőnyében található; a boltokban átlag felett költünk, derül ki a statisztikai hivatal kiadványából.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adatai alapján Somogy vármegyében az ipari termelés értéke 705 milliárd forint volt 2022-ben, ami az országos kibocsátás mindössze 1,3 százaléka, ráadásul a termelés egy lakosra jutó értéke is a vármegyében a legalacsonyabb Magyarországon, az országos átlag csupán 42 százaléka – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítőjéből.

Az országos növekedéssel ellentétben a somogyi ipari termelés 2,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Egy lakosra jutó ipari termelés.png
Egy lakosra jutó ipari termelés

Ipari beruházásokra 51 milliárd forintot költöttek a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások, ennek ellenére 13 százalékkal kevesebb terméket állítottak elő, mint egy évvel korábban. Ez amiatt van, mert a Somogyban található elektronikai cégek – amik a megye kibocsátásának 62 százalékát adják – termelése visszaesett. Ez az exporton is meglátszik, ugyanis 17 százalékkal kevesebb előállított terméket sikerült külföldre értékesíteni, mint 2021-ben.

Az élelmiszeripar 6 százalékkal, a gumi-, műanyag- és építőanyagipar 21,9, a gépgyártás pedig 0,4 százalékkal nőtt Somogyban. Közben a textil- és bőripar termelése majdnem 30 százalékkal visszaesett, az elektronikai termékekből pedig ötödével kevesebb készült a vármegyében.

Egy lakosra jutó beruházás
Egy lakosra jutó beruházás

Az építőipari vállalkozások termelési értéke valamivel több mint 85 milliárd forint volt 2022-ben, ami 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbihoz képest, miközben az országos növekedés 1,2 százalék volt. Az építőipar egy lakosra jutó 287 ezer forintnyi termelési értéke csak a hazai átlag 60 százalékát érte el.

A mezőgazdaság jobban teljesített, az országban a legtöbb kukoricát Somogyban termesztették, hektáronként 6 tonnánál is többet, pedig a 2021-es évhez képest 12 százalékkal kisebb területen termesztették a tengerit. Búzából a vármegyék közül a harmadik legtöbb nálunk termett. A főbb szántóföldi növények közül a lucerna, a repce, a rozs, a zab és a vármegye növénytermesztésében kevésbé jelentős burgonya termésátlagai haladták meg az egy évvel korábbit. A hektáronkénti hozamok a vármegyei rangsor élmezőnyében találhatók. Mezőgazdasági beruházásokra csaknem 30 milliárdot költöttek a somogyi cégek. A főbb haszonállatfajok létszáma nőtt az előző év azonos időpontjához képest, a szarvasmarhák száma 14,7, a teheneké 8,2, a sertésé 2,8, a juhoké 21,2 százalékkal emelkedett, viszont a tojótyúkok száma negyedével csökkent egy év alatt.

A kiskereskedelemben a somogyiak 482 ezer millió forintot költöttek el, egy lakos átlagosan 1 millió 619 ezer forintot hagyott ott a boltokban egy év alatt, ami 12 ezer forinttal az országos átlag felett van. A KSH ábráján jól látszik, hogy az SZJA visszatérítés után fellendült a kiskereskedelmi forgalom, majd hónapról hónapra csökkent, olyannyira, hogy az elmúlt két esztendőben nem költöttek olyan keveset a somogyiak a boltokban, mint 2022 decemberében.

A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe
A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás