Bezár a nagybajomi Kolping szakközépiskola

Pontosabban beolvad a csurgói anyaintézménybe. Mintegy száz nehéz sorsú diákot oktattak Nagybajomban, többségük költözik, ahogy a kollégisták is. A tanárok és a szülők szerint az összevonás oka a rezsiválság.

Frissítés 2022. 10. 28-án:

Cikkünk kapcsán levelet küldött szerkesztőségünknek a nagybajomi szakközépiskola alapító igazgatója. Kérésének megfelelően közöljük észrevételeit, és köszönjük a pontosítást.

Iskolaalapító igazgató: a nagybajomi Kolping 2 éve még önálló volt

Mint a nagybajomi Kolping iskola egykori (2005-2016) alapító igazgatója tisztelettel kérem Önöket az intézményről szóló 2022. 10. 27-i cikkel kapcsolatos rövid helyreigazítás megjelentetésére:

Az intézmény a 2019/2020. tanévig önállóan működött, csak 2020 szeptemberétől vált a csurgói iskola telephelyévé. A nagybajomi intézményt 2005-ben alapították (a folyamatban magam is tevékenyen részt vettem), míg a csurgói iskola csak 2013 óta működik a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet fenntartásában.

Köszönöm Önöknek a jelenlegi helyzetről és hangulatról való korrekt tájékoztatást.

Szíves megértésüket és intézkedésüket köszönöm, tisztelettel:

Csima Ágota.

 

Tizenhét évig működött Nagybajomban az iskola és a kollégium a csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskola telephelyeként. Mintegy száz hátrányos helyzetű diák járt oda, nevelőszülőknél, anyaotthonban és mélyszegénységben élő családok gyerekei. Nagybajom, Kaposvár és Marcali környékéről. Jövő hét szerdától a csurgói iskolában folytathatják a tanulmányaikat. Már azok, akiknek a szülei vállalták ezt.

Sok gyereket kivettek az iskolából, vagy ezután íratják ki őket, azért Csurgó majdnem 50 kilométerre van, minden nap utazni oda meg vissza, az rengeteg idő, nem egy tizenévesnek való – indokolta az egyik szülő, miért hagyják ott az intézményt. – Az rendben van, hogy Pestről is lejöttek tájékoztatni minket, azt mondták, kifizetik a gyerekek busz- és vonatbérletét, meg, hogy rugalmasan veszik a kollégiumba érkezést és időben elengedik őket, hogy haza tudjanak utazni, ez akkor sem jó megoldás. A nevelőszülők meg azért veszik ki a gyerekeket, mert, ha nem otthon laknak, nem kapják meg az állami támogatást utánuk.

Információink szerint az intézmény fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak, a kollégium kb. 20 lakója Csurgóra költözik, a kiskorpádi pék-cukrász tanműhely és a nagybajomi kőműves berendezéseit és eszközeit szintén elviszik a dél-somogyi  anyaintézménybe.

Fotó: kolpingnagybajom.hu
Fotó: kolpingnagybajom.hu

A nagybajomi intézményben zömmel óraadók oktattak, a tanárok szerint „amúgy is helyettesítések tömkelegével dolgoztunk”. A mintegy 6-7, állandó állományban lévő pedagógus pedig Csurgón folytatja a tanítást.

Megkerestük a csurgói Kolping iskola intézményvezetőjét, Vargáné Nagy Viola annyit mondott, hogy tegnap szülői fórumot tartottak, előtte diákfórumot, a sajtónak nem kíván nyilatkozni, nem adhat információt, arra a kérdésünkre pedig, hogy ki adhat, nem válaszolt, elköszönt és letette a telefont.

 

Megosztás