Covid-19: a március messze a legtragikusabb volt Somogyban

74%-kal több fertőzött lett megyénkben egyetlen hónap alatt: annyi, mint az összes addigi koronavírusos háromnegyede. 24 ezer fölé nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta ez a legbrutálisabb időszak.

Itthon egy nap alatt 300-nál is többen haltak meg koronavírusban. 224.761-re emelkedett az aktív fertőzöttek száma országosan – mindkét adat az eddigi legtragikusabb a járvány kezdete óta.

Mostanáig már 20.737 ember halála hozható összefüggésbe a Covid-19 okozta betegséggel. Két nagyatádnyi embert veszítettünk el.

Somogyban 24.069-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma: egy hónap alatt 10.236-tal, vagyis 74 százalékkal lettek többen hivatalosan. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 330-can betegedtek meg a megyében. A valódi számot, persze, még megbecsülni sem tudjuk, hiszen a pozitivitási ráta folyamatosan rendkívül magas volt, vagyis az elvártnál sokkal kevesebbet teszteltek.

Némi jó hír, hogy csökkenni látszik a növekedés üteme Somogyban. Az elmúlt egy hétben 2.416-tal lett több covidos, ami 11%-kos növekedés. Ezzel a heti fertőzésszám visszatért a március közepi szintre, a növekedés aránya pedig a február végi mértékre. A legnagyobb növekedést március 18-25. között rögzítették Somogyban: akkor egy hét alatt 2.922-vel, azaz 15,2%-kal lett több koronavírusos.

Sajnos, nyilvánvalóan a nagyatádi és a dél-somogyi megbetegedések is jelentős mértékben járultak hozzá a rendkívül szomorú megyei adatokhoz. Azt, hogy többé-kevésbé pontosan mennyivel, sajnos, továbbra sem tudhatják meg az itt élők, mert erről nem adnak tájékoztatást a hivatalos szervek.

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Megosztás