Csaknem nyolcezer hektáron tizedelik a somogyi szúnyogokat

Egyebek között Gyékényesen, Zákányban és Babócsán, illetve a Balaton partján, összesen csaknem nyolcezer hektárnyi területen, írja a tájékoztatójában a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák.

Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek. Az eső miatt elmaradt kezeléseket is pótolni kell, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak. A héten Somogyban is több településen végeznek kezeléseket a szakemberek. Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál és a Dráva mentén is. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként.  

Az érintett települések listája ide kattintva érhető el.

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás