Csökkenő munkanélküliség – kivéve nálunk?

Javuló trendet mutatnak a foglalkoztatási ráták szerte az országban – kivéve Dél-Dunántúlon. Míg máshol pozitív változások észlelhetőek a munkaerő-piacon, addig nálunk továbbra is sorban állnak munkanélküli hivatalban.

A haza munkaerőpiac jó évet tudhat maga mögött, hiszen új csúcsra, 4 millió 420 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma a múlt évben. Így jelenleg 59,3 százalék a foglalkoztatási ráta, melyre nem volt példa az elmúlt két évtizedben. Elsősorban az építőipari szférában nőtt az alkalmazottak száma, ezzel szemben a szolgáltatási területeken nem történt változás. Elmondhatjuk, hogy a gazdasági növekedés a foglalkoztatás érdemi növekedésével párosul, ugyanakkor az is látszik, hogy az aktívak és a foglalkoztatottak közötti rés szűkül és a munkaerőhiány egyre meghatározóbb. A munkanélküliség csökkenése minden régióra igaz, kivéve egyet, és ez bizony sajnos a mi Dél-Dunántúlunk. A foglalkoztatás nemhogy nőtt, hanem épp, hogy csökkent nálunk.

Szorosan összefügghet a kérdéssel, hogy ugyancsak ebből a régióból vándoroltak ki a legtöbben az elmúlt években, ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk. 

A foglalkoztatási ráta ijesztően eltérő értékeket mutat a Dél-Dunántúlon

A Dél-Dunántúl foglalkoztatási rátájának változása élesen eltér más régiókhoz képest. Forrás: portfolio.hu

Az adatokat a portfolio.hu közölte egy mai cikkében, arra viszont nem terjed ki, hogy miért éppen a Dunántúl teljesített ennyire rosszul 2017-ben. Persze a folyamat öngerjesztő, nem szívesen marad helyben az, aki máshol kecsegtetőbb ajánlatot kap. Érvényesül a legkisebb ellenállás elve.

Összességében a tavalyi év munkaerőpiac-változásairól elmondható, hogy 

  • érdemben csökkent a munkanélküliség és tovább növekedett a foglalkoztatás
  • a foglalkoztatás növekedése az elsődleges munkaerőpiacon következett be (vagyis nem a külföldi telephelyen dolgozók, és a közmunkások számában)
  • érdemben mérséklődött a közfoglalkoztatottak száma, hosszú idő után először
  • a foglalkoztatás bővülése a Dél-Dunántúl kivételével az egész országra kiterjedt
  • és az összes nemzetgazdasági ág profitálni tudott ebből

Bízzunk benne, hogy a pozitív változások régiónkat is serkentőleg érik majd, nem pedig elszívja onnan a munkaerőt. 

 

 

Megosztás