Csütörtök munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél

Szent Flórián napja, május negyedike a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel.

A szünnapon is kereshető a szervezet e-mailben vagy postai úton, az írásos megkereséseket a következő munkanapon, május ötödikén regisztráljuk, és azt követően válaszoljuk meg.

A munkaszüneti nap nem érinti a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltókat, ahogyan az év minden napján, ezen a napon is csaknem kétezer tűzoltó lesz szolgálatban ötszáz járművel – írja tájékoztatásában a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje, aki a 3. század második felében él. Egy római légióban századosként szolgált, de a keresztény hitet felvette. Szerencsétlenségére 303-ban újra üldözni kezdték a keresztényeket, és a tudomására jutott, hogy az Enns partján álló településen, Laureacumban foglyul ejtették negyven keresztényt, akiknek a segítségére sietett, ám a városba érkezése előtt nyíltán megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták, majd bíróság elé állították. Büntetésként megbotozták, és kővel a nyakában az Ennsbe dobták. Kivégzését 304. május 4-én hajtották végre.

Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonokok gondoztak, körülötte híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők védőszentje.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén Szepes vármegye németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan. 1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját – írja a Wikipedia.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás