Dél-Somogyban szerveztek tábort ukrajnai gyerekeknek

A háború traumáit igyekszik enyhíteni számukra az Ökumenikus Segélyszervezet. Mintegy 200 ukrajnai gyermeket látnak vendégül a Kastélyosdombón található Esélytáborukban és Budapesten.

A változatos élményprogramok mellett a szervezők nagy hangsúlyt helyeznek az egyebek között Bucsából, Kijevből, Harkivból, Mariupolból, Donyeckből, Herszonból, valamint a rahói járásból is érkező gyerekek humanitárius krízis okozta megrázkódtatásainak feldolgozására, a többi között csoportfoglalkozások és közös játékok formájában – írta közleményében a magyar segélyszervezet.

A nyári táborok amellett, hogy az iskolai szünidőben programot adnak a gyerekeknek – erre az időre tehermentesítve a szülőket is –, olyan élményeket nyújtanak, melyek, ha csak egy rövid időre is, de feledtetni tudják velük a háború borzalmait. A táborokban kézműves- és sportfoglalkozások (pl. élő csocsó, darts, foci), kerékpártúra, kirándulások, balatoni hajózás, solymász bemutató, VR szemüveg játék, kalandpark, sőt játékos magyar nyelvtanulás is szerepelnek a programban. A gyermektáborok széleskörű összefogásnak köszönhetően valósulhatnak meg. A kastélyosdombói bentlakásos és budapesti napközis táborok fő támogatója az E.ON Hungária Csoport, de jelentős forrásokkal járult hozzá a programok megszervezéséhez a segélyszervezet angol partnere, a Christian Aid és a Híd Kárpátaljáért adománygyűjtés is. A budapesti táborok lebonyolításában a Piarista Gimnázium és az Evangélikus Diakónia működik közre.
 
Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként eddig beregszászi központtal 250 kárpátaljai, többek között iskolákból, művelődési házakból kialakított menekültszállót támogatott, Ukrajna további régióiban pedig lembergi és kijevi humanitárius központján keresztül segít. A segélyszervezet a háború első napjától részt vesz a hazánkba érkező menekültek ellátásában is. Hazai és ukrajnai területeken eddig több mint 110.000 embernek segített élelmiszerrel, higiéniás eszközökkel, gyógyszeradománnyal, továbbá pszichoszociális tanácsadás és átmeneti szállás formájában. A Segélyszervezet ukrajnai munkájában, a humanitárius gyorssegélyezése mellett, immár a visszatelepülést, az újjáépítést segítő hosszú távú segélyprogramokat helyezi előtérbe.
 
Ukrajnai menekülteket segítő munkájához a www.segelyszervezet.hu  oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon fogad pénzadományokat az Ökumenikus Segélyszervezet.

Megosztás