Gyorsan nő az igény a szociális idősellátásra

Nagyatád térségében az alapellátásokat 16 százalékkal többen vették igénybe tavaly, mint három éve. A RSZSZK atádi és lábodi idősek otthonába való bekerülésre várakozók létszáma 70 százalékkal nőtt.

A szociális étkeztetést több mint 670-en, a házi segítségnyújtást 210-en, az idősek nappali ellátását 125-en vették igénybe tavaly. Mindhármat egyre többet kérték, az étkeztetés iránt nőtt meg leginkább a kereslet, 17 százalékkal.

Ezeknek a szociális alapellátásoknak a célja, hogy az idősek – ha segítséggel is, de – minél tovább tudjanak önálló életvitelt folytatni a saját otthonukban. Az igény növekedésének a fő oka a társadalom elöregedése, és reményeink szerint az is, hogy az emberek elégedettek az ellátásunk színvonalával – mondta Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás új technikával 2021 januárja óta működik a központhoz tartozó 18 településen. A térítésmentes, modern, GPS-alapú szolgáltatást legfeljebb 70-en vehetik igénybe. Időközben közvetlenül az államtól is lehetőség nyílt ilyet kérni a Gondosóra programon keresztül. Az a megadott kapcsolattartót, többnyire a hozzátartozót riasztja a diszpécserközponton keresztül.

Esetünkben viszont az ügyeletes szociális szakemberünk siet a helyszínre, 30 perc alatt oda is kell érnie bármelyik településre. A tapasztalatunk szerint ennek sokkal jobban örülnek az ellátottak, vélhetően azért, mert megbízható, bevált, és nem egy laikus, hanem egy cselekvőképes szakember érkezik hozzájuk, ha bajba kerülnek. Havonta általában 4-5 jelzés érkezik a 70 helyről, többnyire amiatt, hogy elesett vagy megijedt az idős ember.

Az eddig említett négy szociális szolgáltatás biztosításán az RSZSZK 39 munkatársa dolgozik. Mások pedig egyebek között a két idősek otthonában segítenek a rászorulóknak. A 40 férőhelyes nagyatádi és a 18 férőhelyes lábodi intézménybe egyre többen szeretnének bekerülni: három év alatt 70 százalékkal nőtt a várakozók száma, általában hetvenegynéhányan „állnak sorban”. Az átlagos várakozási idő 2-3 év.

A nagyatádi idősotthonban egyébként hamarosan jelentősebb korszerűsítés kezdődik, annak befejezéséig a kollégiumba költözik az intézmény. Az igazgatónő hangsúlyozta: mindenkinek, aki elfogadja, tudnak segíteni. Továbbra is jó az együttműködés a különböző szociális intézményekkel, az egészségügyi szolgáltatókkal és az önkormányzatokkal, tette hozzá Ivókné Pintér Melinda.

Ebédet visznek egy ellátottnak. Fotó: Röhrig Dániel
Ebédet visznek az ellátottaknak. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás