Elárverezi a taszári repülőteret a kormány

Egykor az ország második legnagyobb repülőterének és Somogy kitörési pontjának számított, amely egy időben NATO-légibázisként is szolgált, és az amerikai hadsereg üzemeltette. 17 éve bezárták, használaton kívül van.

1995 és 2004 között a délszláv háború idején a légi műveletek egyik bázisaként üzemelt, az amerikaiak 10 millió dollárt költöttek rá. Arról, hogy „a valaha volt második legnagyobb és legmodernebb magyarországi repülőtér állaga és értéke” szép lassan miként nullázódott le, az Átlátszó írt részletesen öt éve.

Forrás: cbsnews.com
Forrás: cbsnews.com

Ahogy a korábbi kormányok, úgy a jelenlegi sem kezdett vele semmit. Legutóbb 2021 végén versenyeztetés mellőzésével rendelte el az értékesítést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy fél évvel korábban alapított, féltucat más vállalkozással együtt egy zuglói panelbe bejelentett cégnek. 

Ebből ismét nem lett semmi, így aztán visszavonták azt a kormányhatározatot. Tegnap este pedig megjelent a Magyar Közlönyben az újabb határozat: 

a volt taszári katonai repülőtér 100 százalékos állami tulajdonban lévő telkei „kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosítás” érdekében „versenyeztetéssel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság által működtetett elektronikus árverési rendszer útján kerüljenek értékesítésre”.

A honvédelmi minisztérium éppen év elején jelentette be, hogy több mint 4 milliárd forintból, uniós forrást is igénybe véve megtisztítják a taszári légibázis területét. Eszerint a szennyezett talaj és talajvíz helyreállítást 2023 végéig kellene befejezniük.

Archív fotó: MTI
Archív fotó: MTI

Megosztás